Аптечный рейд

16.12.2003, 17:36

Министр здравоохранения Украины Андрей Пидаев провел мониторинг цен в киевских аптеках. (укр.)

В зв'язку з поширення у ЗМІ інформації щодо ажіотажу навколо підвищення цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, та черг в аптечних закладах, і скуповування населенням ліків, міністр охорони здоров'я ввечері 15 грудня відвідав київські аптеки. За словами міністра: "Головна мета відвідування аптечних закладів - власна оцінка ситуації. Щоб отримати об'єктивну інформацію стосовно реалій сьогодення, не достатньо аналізувати факти, які викладені в ЗМІ або надані в ході робочих нарад, необхідно почути думку провізорів та звичайних покупців".

Стурбованість засобів масової інформації та населення пов'язана з прийняттям Закону України "Про державний бюджет України на 2004 рік", в якому передбачається введення з 1 січня 2004 року податку на додану вартість на лікарські засоби.

Минулого тижня Міністерство охорони здоров'я висловило свою позицію, яка не може бути змінена за будь-яких обставин: ліки не повинні дорожчати. Як зазначив міністр охорони здоров'я, Андрій Підаєв в інтерв'ю засобам масової інформації: "Ми чітко розуміємо, що результатом введення ПДВ на лікарські засоби буде неминучий ріст цін, що призведе до зменшення доступності лікарських засобів для населення України. Більш того, це прямо суперечить Програмі діяльності Кабінету Міністрів України у частині соціальної політики".

В ході "аптечного рейду" міністр відвідав центральну аптеку N1, де провізори розповіли про то, що за останні тижні не спостерігалося різкого збільшення попиту на лікарські засоби. В порівнянні з минулим роком обсяги продажу збільшилися на 10-15%, що може бути обумовлено сезонними особливостями. "Однак, люди запитують щодо можливого підвищення цін, - зазначила керівник аптеки, - в більшості випадків - це люди похилого віку" На запитання випадкових відвідувачів щодо можливості подорожчання спіртовмістних препаратів, міністр відповів, що віце-прем'єр-міністром України та міністром фінансів, паном Азаровим були дані гарантії стосовно запровадження компенсаторного механізму для виробників спіртовмістних препаратів. "Введення цього механізму в дію всиляє оптимізм, бо це дає можливість запевнити громадян в тому, що підвищення цін на спіртовмістні ліки не буде".

Фармацевти та провізори приватного аптечного закладу, до якого також завітав міністр були здивовані несподіваним візитом "високого гостя". Окрім спілкування з провізорами та відвідувачами аптеці, міністр особисто оглянув складські приміщення та запаси лікарських засобів.

Міністр ще раз підкреслив: "Наша позиція стійка: ми не допустимо підвищення цін на лікарські засоби. Ми розуміємо, що люди не купують ліки на свято, тобто відокремити життєво необхідні ліки від інших досить складно, навіть неможливо. Ми бачимо своє призначення, як членів діючого уряду, не лише в наведенні порядку та виконанні покладених на нас завдань. Я ще раз наголошую - ціни на ліки в наслідок дій уряду зростати не будуть. ПДВ на ліки ніхто не буде запроваджувати. І не потрібно вводити в оману населення країни, сьогодні ціни в аптечних закладах є стабільними, торгові надбавки по Києву становлять не більше 25%, і такими вони будуть залишатися. Підстав переживати, а тим паче, - панікувати не має. Уряд розуміє стурбованість населення та можливі наслідки, і приймає адекватні рішення."
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також