Прошло всеукраинское селекторное совещание по вопросам ценовой политики на лекарства

17.12.2003, 11:51

16 декабря под председательством первого вице-премьер-министра Украины Николая Азарова состоялась всеукраинское селекторное совещание по вопросам регуляторной политики на лекарственные средства и изделия медицинского назначения. (укр.)

Участь у нараді взяли віце-прем'єр-міністр України Д. В. Табачник, міністр охорони здоров'я А. В. Підаєв, представники Міністерства фінансів, Державної податкової адміністрації, Державної митної служби, голова Ради Міністрів АР Крим, керівники обласних, Київської і Севастопольської міськдержадміністрацій. Метою наради стало ознайомлення усіх учасників з політикою уряду щодо збереження цін на ліки.

Відкриваючи нараду, віце-прем'єр-міністр М. Я. Азаров зазначив, що податком на додану вартість не будуть обкладатися лікарські засоби, зареєстровані в Україні. Частина виробів медичного призначення буде також звільнена від ПДВ згідно із затвердженим Кабінетом Міністрів переліком. До цього переліку, який розробляється Міністерством охорони здоров'я разом із Академією медичних наук, Асоціацією фармацевтів України, керівниками медичних інститутів, представниками обласних відділів охорони здоров'я, ввійдуть вироби медичного призначення, які складають основу забезпечення лікувально-профілактичних закладів України.

В ході наради М. Я. Азаров також зазначив, що жодних підстав для зростання цін на спиртомісткі ліки на сьогоднішній день немає. У зв'язку із встановленням єдиної ставки акцизного збору на спирт Мінфіном щомісячно здійснюватиметься компенсаційна виплата всім виробникам ліків які містять спирт і які зареєстровані Міністерством охорони здоров'я. "В державному бюджеті закладено 100 млн. грн. для зменшення вартості виробництва спиртомістких ліків. Заплановано, що виробники спиртомістких ліків подадуть до відповідних відділів МОЗу власні розрахунки щодо запланованого обсягу використання спиртів, за яким щомісяця всім цим підприємствам буде компенсована різниця у ставках акцизного збору за обсягом використаного для виготовлення ліків спирту." - зауважив перший віце-прем'єр-міністр.

Віце-прем'єр-міністр України Д. В. Табачник повідомив, що перелік виробів медичного призначення, які звільнятимуться від сплати ПДВ, затверджений постановою Кабінета Міністрів, буде розіслано до кінця 2003 року в обласні управління охорони здоров'я.

За словами віце-прем'єр-міністра "такий підхід дозволить утримати ціни на лікарські засоби та основні вироби медичного призначення на існуючому рівні. Це забезпечить виконання Указу Президента України та його неодноразових звернень щодо недопущення підвищення цін на лікарські засоби і реалізацію відповідних положень Програми діяльності уряду."

За результатами наради було прийнято протокольне доручення згідно з яким Міністерство охорони здоров'я, Міністерство фінансів, Міністерство економіки мають внести на розгляд Кабінету Міністрів проект постанови "Про лікарські засоби та вироби медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від сплати ПДВ у 2004 році".

Раді міністрів АРК Крим, обласним, Київській, Севастопольській міським державним адміністраціям доручається надіслати до МОЗ пропозиції до зазначеного проекту постанови.

Лікарські засоби - згідно закону України "Про лікарські засоби " - ліки, субстанції, лікарські препарати, медикаменти та інше;

Вироби медичного призначення - вироби медичної техніки, матеріали, медичні вироби, які застосовуються в медичній практиці для попередження діагностики захворювань та інше;
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також