Политика правительства остается неизменной: цены на лекарства не будут расти

18.12.2003, 11:44

17 декабря Кабинет Министров Украины принял Постановление "О перечне лекарственных средств и изделий медицинского назначения, операции по продаже которых освобождаются от уплаты НДС". (укр.)

Згідно з цією Постановою відповідно до пункту 49 статті 80 Закону України "Про державний бюджет на 2004 рік" та підпункту 5.1.7 статті 5 Закону України "Про податок на додану вартість" було постановлено:

1. Установити, що переліком лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість, є Державний реєстр лікарських засобів.

2. Затвердити перелік виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість. (перелік додається)

Порядок державної реєстрації лікарських засобів визначено Законом України "Про лікарські засоби". Зокрема, передбачено, що усі зареєстровані засоби вносяться до Державного реєстру лікарських засобів України. У реєстрі зазначаються: торговельна назва лікарського засобу; виробник; міжнародна непатентована назва; синоніми; хімічна назва чи склад; фармакологічна дія; фармакотерапевтична група; показання; протипоказання; запобіжні заходи; взаємодія з іншими лікарськими засобами; способи застосування та дози; побічна дія; форми випуску; умови та терміни зберігання; умови відпуску.

На зареєстрований лікарський засіб заявнику видається посвідчення, в якому зазначається строк дії, протягом якого лікарський засіб дозволяється до застосування в Україні.

Таким чином, формулювання, застосоване у проекті постанови - лікарські засоби, що зареєстровані в Україні в установленому порядку - означає їх внесення до Державного реєстру, який по-суті є частиною переліку, визначення якого Кабінетом Міністрів України передбачено пунктом 49 статті 80 Закону України "Про державний бюджет на 2004 рік".

Що стосується переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких пропонується звільнити від ПДВ, то до нього входять лише вироби, вкрай необхідні для належного функціонування закладів охорони здоров'я та профілактики і лікування населення.

Щодо товарів медичного призначення, то, за словами Андрія Підаєва, від ПДВ буде звільнено перелік товарів, який займає 114 товарних позицій. "Сюди входять усі засоби, окрім тих, які визнані предметами розкоші", повідомив він, зазначивши, що йдеться про масажні крісла, джакузі, гідромасажери, креми-лосьйони, препарати для схуднення та проти облисіння тощо. При цьому, за словами Андрія Підаєва, лише останнім часом з переліку товарів медичного призначення було виключено 93 позиції, що дасть змогу збільшити наповнення бюджету щонайменше на 400 мільйонів гривень щорічно.

Міністр охорони здоров'я України, коментуючи прийняття постанови, ще раз підкреслив, що інший шлях розвитку подій в існуючих на сьогодні умовах неможливий та зазначив: "Звільнення від сплати податку на додану вартість операцій з продажу лікарських засобів та частини виробів медичного призначення ще раз продемонструвало соціальну спрямованість дій Уряду. Якщо на різні шальки терезів покласти доступність лікування та фінансову політику, безумовно переважить перше. І ті люди, котрі сьогодні керують державою, це добре розуміють. Що стосується найближчих перспектив: система охорони здоров'я продовжує працювати, поступово реалізуються заплановані реформи, ми маємо конкретні цілі, в напряму яких прямуємо. Українці можуть спокійно готуватися до свят: ліки не заберуть левову частку святкових бюджетів"
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також