Президент провел совещание по вопросам льгот на лекарства

18.12.2003, 11:52

17 декабря Президент Украины Леонид Кучма провел совещание по вопросам льгот на лекарства и медицинские изделия. (укр.)

На нараді обговорювалися питання щодо забезпечення реалізації конституційного права громадян України на охорону здоров'я і медичну допомогу. Зокрема, розглядалися заходи щодо запобігання погіршенню ситуації із забезпеченням населення України лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

У нараді взяли участь: перший віце-прем'єр-міністр України - міністр фінансів України Микола Азаров, віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник, міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський, міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв, заступник міністра охорони здоров'я України - голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Михайло Пасічник, глава Адміністрації Президента України Віктор Медведчук, заступник глави Адміністрації Президента України - керівник Головного управління з питань економічної політики Павло Гайдуцький.

Виступаючи на нараді, глава держави зазначив, що до цієї проблеми він звертається вдруге, оскільки урядовці досі не зробили стосовно неї відповідних висновків.

"Ми всі розуміємо, що в соціальній сфері підхід повинен бути настільки виважений і обережний і десятки разів відпрацьований", - наголосив Президент України. Він також відзначив, що "скасування пільг на ліки і медичні вироби було основним зауваженням до ветованого Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Я чітко там сказав, що "скасовувати пільги на ліки ми не маємо ніякого права. Наслідки зрозумілі!"

Леонід Кучма зауважив, що політичні наслідки зволікання у вирішенні цієї проблеми вже є: "Я б так сьогодні порівняв ситуацію з ліками - це другий наш прокол, як і з хлібом".

Глава держави навів деякі цифри, які ілюструють ситуацію у цій сфері, зокрема: "Сьогодні населення 75% ліків купує за власні кошти. На Росію треба подивитися - Росія ввела 10% ПДВ на ліки - різко підскочили ціни і сьогодні в Росії різко стоїть питання скасування ПДВ на ліки. Для порівняння, у Франції ставка ПДВ складає 2%, в Бельгії - 6 відсотків. Але давайте порівнювати доходи населення".

Президент України вважає, що система надання пільг на ліки і медикаменти, за основу якої було взято Державний реєстр дозволених в Україні ліків і медичних виробів є "абсолютно недосконалою". Він зауважив, що значна частина медичних виробів фактично є товарами народного споживання. На думку Президента України, підставою для пільг має бути спеціальний перелік цієї продукції, затверджений Кабміном, що передбачено Законом про Державний бюджет України на 2004 рік.

Глава держави підкреслив необхідність постійної та пильної уваги до цієї ситуації: "Завдання наше - щоб ми прониклися - наскільки це важлива проблема!"

За результатами наради Президент України підписав відповідний Указ.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також