Президент АУБ обсудил с представителем ВБ вопросы исключения Украины и "черного" списка FATF

19.12.2003, 11:31

В Ассоциации украинских банков состоялась встреча президента АУБ Александра Сугоняко с экспертов Всемирного банка, одним из ведущих мировых специалистов в вопросах борьбы с отмыванием доходов, полученных преступным путем, Теодором Гринбергом. (укр.)

У зустрічі також взяли участь перший заступник міністра фінансів України - голова Держфінмоніторингу Сергій Гуржій, а з боку АУБ - заступник голови Ради АУБ, керівник банку "Ажіо" Станіслав Аржевітін, фінансовий директор банку "Креді Ліоне - Україна" Євгенія Чемерис, віце-президенти АУБ Антоніна Паламарчук та Антон Бутейко, начальник юридичного управління Олександр Григорович.

Пан Т. Грінберг прибув до України на запрошення уряду. Мета візиту - попередня оцінка (напередодні візиту експертів FATF) рівня, досягнутого Україною у боротьбі з відмиванням "брудних" грошей, яка буде надана при розгляді питання про виключення України з "чорного" списку FАТF.

Під час зустрічі президента АУБ, керівників зазначених банків поінформували Теодора Грінберга про зусилля банківської системи України щодо приведення її до міжнародних стандартів, поділитися думками щодо проблем, з якими банкам доводиться зустрічатися під час організації роботи з фінансового моніторингу та відслідковування сумнівних операцій.

Керівники банків дали вичерпні відповіді на поставлені запитання, продемонстрували високий рівень професіоналізму суб"єктів первинного моніторингу.

Характеризуючи здійснену банками роботу, президент АУБ зазначив: "Національна система протидії відмиванню "брудних" коштів створена, вона повноцінно функціонує, працює на рівні кожного окремого банку, банківської системи та держави в цілому. Це головне. Цей іспит ми здали. Робота по боротьбі з відмиванням "брудних" грошей стала нерозривним елементом нашої банківської діяльності". Разом з тим він висловився проти втягнення Державної податкової адміністрації у питання протидії легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, тобто у діяльність, яка не передбачена законодавством, що регулює діяльність податкової служби.

Судячи з реакції пана Т. Грінберга, він залишився задоволеним від зустрічі та отриманих відповідей. За його словами: "Отримання незалежної оцінки здійсненого є важливим, оскільки одним з основних критеріїв, на який звертатиме увагу FATF, - чи був прогрес після інплементації закону про боротьбу з відмиванням "брудних" коштів, і чи продовжуватиметься він після виключення України з "чорного" списку FATF".
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

На сайті АУБ інформація розміщена:

http://www.aub.com.ua/ua/pressreleases/?_m=publications&_t=rec&id=1743

Читайте також