Президент подписал Указ по улучшению охраны и использования земель в Крыму

19.12.2003, 11:53

Президент Украины Леонид Кучма подписал Указ "О неотложных мерах по улучшению охраны и использования земель в АР Крым". (укр.)

Документ видано у зв'язку з суттєвими недоліками у вирішенні питань охорони та раціонального використання земель в Автономній Республіці Крим, неефективністю державного управління у цій сфері та з метою забезпечення вжиття невідкладних заходів для поліпшення стану справ.

Глава держави доручив Кабінету Міністрів України:

а) забезпечити завершення до жовтня 2004 року інвентаризації земель в Автономній Республіці Крим;

б) вжити у двомісячний строк додаткових заходів щодо забезпечення посилення державного контролю за додержанням земельного законодавства, використанням і охороною земель, передбачивши при цьому узгодження дій органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та органів прокуратури, своєчасного реагування відповідно до закону на виявлені порушення у цій сфері;

в) у тримісячний строк вжити заходів щодо:
цільового використання в Автономній Республіці Крим земель, особливо природно-заповідного, оздоровчого та рекреаційного призначення, а також забезпечення звернення до суду в разі недодержання відповідних вимог закону;
недопущення вилучення наданих у постійне користування земельних ділянок, які використовуються для вирощування особливо цінних сортів винограду;

г) розробити на внести у чотиримісячний строк на розгляд Верховної Ради України:
проект закону про особливий режим використання та охорони земель Південного узбережжя Криму;
проект закону щодо посилення відповідальності за порушення вимог земельного законодавства.

Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації разом з органами місцевого самоврядування зобов'язано вжити заходів щодо вирішення питання стосовно надання громадянам та юридичним особам, які виявили бажання та мають законні підстави, земельних ділянок з метою недопущення нераціонального використання та попередження самовільного захоплення земель.

Цим документом постановлено також утворити Комісію з перевірки стану охорони та раціонального використання земель в Автономній Республіці Крим.

Головою цієї комісії призначено cекретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Радченка. Затверджено також її персональний склад.

Леонід Кучма доручив комісії провести перевірку ефективності реалізації державної політики у сфері охорони та раціонального використання земель в Автономній Республіці Крим, додержання вимог законодавства, зокрема щодо оформлення прав на земельні ділянки, сплати земельного податку, своєчасності внесення орендної плати за землю, продажу земельних ділянок та визначення цін на них.

Президент України оголосив догану голові Державного комітету України по земельних ресурсах Анатолію Даниленку за недоліки в організації здійснення державного управління у сфері охорони та раціонального використання земель в Автономній Республіці Крим.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також