НДС на недвижимость не затронет интересов граждан

25.12.2003, 15:36

Небывалый интерес в украинском обществе вызвали слухи о введении НДС на операции купли-продажи жилья. (укр.)

При цьому деякі політики, що не цураються популістських заяв, і бізнесмени, що мають сьогодні шалені надприбутки у сфері будівництва житла, поспішили налякати громадян різким підвищенням цін.

Управління взаємодії з громадськості та ЗМІ Мінфіну вважає за доцільне висловити позицію міністерства з цього питання.

Суб'єктами оподаткування при здійсненні операцій з купівлі житла на вторинному ринку в разі перевищення суми операції розміру 61200 грн. згідно із статтею 2 Закону України "Про податок на додану вартість" є фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності та юридичні особи. Тобто пересічний громадянин, що купує житло на вторинному ринку і при цьому не займається підприємницькою діяльністю, пов'язаною з купівлею-продажем житла, не повинен сплачувати 20% ПДВ.

У той же час юридичні особи і фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, що здійснюють операції на вторинному ринку житла, в обов'язковому порядку підлягають оподаткуванню.

У свою чергу і фізичні, і юридичні особи мають сплатити ПДВ, якщо операція купівлі житла здійснюється на первинному ринку.

Тому залякування громадян підвищенням цін і посиленням податкового тиску держави є свідченням некомпетентності авторів або чітко спланованою акцією проти Уряду, що не має під собою жодних підстав, а тому приреченою на аргументоване спростування.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також