В Украине отметили Международный день борьбы со СПИДом

02.12.2003, 13:06

В нынешнем году в Украине к Международному дню борьбы со ВИЧ/СПИДом правительство, а также общественные, неправительственные и международные организации провели ряд мероприятий, направленных на усиление внимания общественности к проблеме ВИЧ/СПИДа в Украине. (укр.)

28 листопада Міністерство охорони здоров'я провело прес-конференцію за участю: головного державного санітарного лікаря України Ольги Лапушенко, Голови комітету ВР з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Миколи Поліщука, Директора Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України Али Щербинської та Голови координаційної ради Всеукраїнської благодійної організації "Всеукраїнська Мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД" Володимира Жовтяка. На прес-конференції представники МОЗ надали присутнім офіційні дані щодо темпів поширення епідемії, досягнень держави в боротьбі зі СНІДом та розповіли про проблеми, з якими стикається Уряд та неурядові організації.

1 грудня в приміщенні Національної телекомпанії України відбулася акція "Подай приклад - почни з себе" за ініціативою об'єднання "Журналісти проти СНІДу", яка полягала в безкоштовному, добровільному обстеженні журналістів на ВІЛ/СНІД. Організаторами акції виступили: Міністерство охорони здоров'я України, Український Фонд боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом, Національна телекомпанія України, компанія "Діапроф мед". Протягом 3 годин всі бажаючи могли здати кров для подальшого тестування на ВІЛ.

1 грудня відбулася зустріч зі студентами 3 курсу державного медичного університету ім. Богомольца присвячена Міжнародному дню боротьби зі СНІДом. На зустрічі були представлені статистичні дані щодо рівня розповсюдження ВІЛ-інфекції та СНІДу в Україні, рівень наркоманії, проституції та результати соціологічних досліджень серед молоді щодо небезпечної сексуальної поведінки та вживання наркотиків. Зустріч з фахівцями з питань лікування клініки СНІДу та спеціалістами, зайнятими в соціальній сфері викликала живу зацікавленість з боку студентів. Більшість питань стосувалася лікування та можливостей розробок вітчизняних ліків та вакцин проти СНІДу.

1 грудня в Верховній Раді України відбулися парламентські слухання за темою: "Соціально-економічні проблеми ВІЛ/СНІДу, наркоманії, алкоголізму в Україні та шляхи їх розв'язання" міністр охорони здоров'я Андрій Підаєв у своїй доповіді звернув увагу присутніх на те, що ці проблеми є медичними лише частково, першопричиною росту наркоманії та захворюваності на ВІЛ/СНІД є соціально-економічні передумови.

За словами голови Комітету ВР з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Миколи Поліщука, майже 70% хворих на наркоманію та ВІЛ-інфекцію - безробітні, які не мають адекватного лікування. У парламентських слуханнях взяли участь члени уряду, народні депутати, представники, міжнародних, благодійних, громадських організацій. Всі виступаючи у своїх доповідях були єдині в тому, що проблема ВІЛ/СНІДу в нашій країні не є виключно медичною. Це, в першу чергу, соціально- економічна, етична та моральна проблема і подолання епідемії можливо лише шляхом консолідації зусиль урядових організацій, громадськості та міжнародної спільноти. Було висловлено багато пропозицій, які профільний Комітет зобов'язався проаналізувати та висунути на розгляд сесійного засідання Верховної Ради України для прийняття адекватного рішення.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також