Украина находится на пороге эпидемии гриппа

25.12.2003, 11:43

Как сообщает пресс-служба Министерства здравоохранения Украины, с 15 по 21 декабря в Украине зарегистрирован 67721 случай заболевание гриппом и острыми респираторными инфекциями в городах Украины. Больше всего отмечено случаев заболевания в Киеве (28995), Днепропетровске (6264), Львове (6112), Донецке (4940), Виннице (4343), Запорожье (4024). (укр.)

У порівнянні з минулим тижнем, рівень захворюваності зріс майже на 6,82%, особливо це позначилось у містах Чернігові, Києві, Сімферополі, де відповідні показники зростання становили 17,8%, 17,5%, 8%. Але епідемічний поріг в жодному місті України не перевищений. Зменшення захворюваності спостерігається у Львові, Одесі, Харкові. Переважну більшість хворих на грип та ГРІ становлять діти від 7 до 14 років.

Епідемічну ситуацію в Україні можна характеризувати як повільний перебіг сезонного підйому захворюваності на грип та грипоподібні захворювання. За даними Українського Центру Грипу та ГРІ з реальної можливості занесення збудника грипу з прикордонних країн в Україні виникли передумови для спалаху грипу найближчим часом.

Міністерство охорони здоров'я України активно працює в напряму мінімізації негативних наслідків епідемії грипу цього року. З метою попередження спалаху грипу та захисту здоров'я найбільш вразливих верств населення (діти, літні люди за медичними показами тощо) уряд України виділив 10 млн. гривень на закупівлю вакцин проти грипу.

За даними минулого тижня захворюваність на грип та ГРВІ у Донецькій області не перевищувала епідемічного порогу. Протягом тижня було зареєстровано 23591 випадок захворювання. Однак епідемічний поріг захворюваності на грип та ГРВІ у школярів в цілому по області вже перевищено на 14%. У ряді регіонів (Горлівка, Макіївка, Жданівка) епідпоріг перевищено вже в 2 та більше разів, при тому що захворюваність серед усього населення ще не досягла епідемічного рівня. У зв'язку з цим міськими органами виконавчої влади м. Макіївка прийнято рішення про призупинення учбового процесу у всіх школах міста з 22.12.2003, а у м. Жданівка позачергові канікули розпочато у 3-х школах з 4. У Донецькій області з 24.12.2003 введено щоденне слідкування за захворюваністю школярів на грип та ГРВІ та здійснення протигрипозних заходів. Оскільки серед іншого контингентів населення захворюваність є ще значно нижчим епідемічного порогу, в області триває щепна протигрипозна компанія. 24.12.2003 областю отримано протигрипозна вакцина, придбана за кошти державного бюджету, яка вже видається у міста та райони для проведення імунізації найбільш незахищених контингентів.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також