В Украине недостаточно производится минеральных удобрений

25.12.2003, 14:38

Вице-премьер-министр Украины Иван Кириленко провел совещание по вопросам насыщения внутреннего рынка минеральными удобрениями отечественного производства. (укр.)

Під час наради представники Кабінету Міністрів, Міністерства промислової політики, Міністерства агропромислової політики та хімічних підприємств-виробників мінеральних добрив розглянули стан виробництва і забезпечення сільгосптоваровиробників мінеральними добривами в поточному році, систему фінансування, організацію їх закупівлі та постачання під урожай 2004 року.

Як відмітив в ході наради віце-прем'єр-міністр Іван Кириленко, темпи закупки в поточному році мінеральних добрив незадовільні.

За його словами, сільськогосподарські товаровиробники отримали на початку грудня - кінці листопада 2003 року 360 млн. гривень бюджетних коштів, як дотацію на підтримку вирощування зернових культур на наступний рік. Виділені кошти були спрямовані Урядом на придбання мінеральних добрив, аби, наголосив Іван Кириленко, наступного року аграрний сектор виконав програму "Зерно - 2004" і отримав не менше 15 млн. тонн продовольчого зерна. Він відзначив, що питання закупівлі та внесення міндобрив, нині як ніколи актуальне, оскільки від цього залежатимуть обсяги наступного урожаю зерна. Однак, незважаючи на те, що грудень був своєрідною апробацією, обсяг викуплених добрив склав половину від можливого, склав 100 тис. тонн. А питома вага міндобрив в структурі вартості зерна становить 20%, а вноситься його нині 19 кг/га (у 2002 році 156 кг/га).

Кабінет Міністрів України прийняв рішення у 2004 році компенсувати сільгосптоваровирбникам 25-30% вартості мінеральних добрив за рахунок засобів держбюджету, передбачених в обсязі 140 млн. грн. на здешевлення цієї продукції. Компенсація вартості міндобрив буде здійснюватися практично з перших днів нового року до 15 травня.

Віце-прем'єр-міністр доручив відповідним міністерствам протягом цього тижня розробить порядок використання засобів, передбачених на компенсацію вартості добрив, і графік їх постачання господарствам.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також