Виктор Янукович подвел итоги работы правительства

27.12.2003, 14:02

26 декабря во время заседания Кабинета Министров Украины Премьер-министр Виктор Янукович подвел итоги работы правительства в 2003 году. (укр.)

Незважаючи на те, що рік був дуже складним, Уряду вдалося мінімізувати негативні наслідки, стовідсотково виконати бюджет 2003 року і своєчасно затвердити головний фінансовий документ 2004 року, який, за оцінками міжнародних експертів, є найбільш зваженим та реалістичним з тих, що приймалися за останні роки, - наголосив Глава Уряду.

Серед безперечних досягнень Віктор Янукович відзначив також зростання ВВП на 8%, що створює надійний фундамент для того, щоб 2004 рік з економічної і соціальної точки зору був кращим, ніж нинішній. Прем'єр-міністр зазначив, що головним пріоритетом соціально-економічного курсу Уряду на наступний рік є покращення основних економічних показників та підвищення рівня життя громадян України.

Значний прогрес в переговорах із вступу України до СОТ, вилучення нашої держави з "чорного" списку FATF та підписання Договору про створення ЄЕП Прем'єр-міністр вважає найбільш важливими здобутками у зовнішньополітичній діяльності Уряду.

Одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду у наступному році є, за словами Віктора Януковича, вступ України до Світової організації торгівлі. У зв'язку з цим, Прем'єр-міністр доручив економічному блоку Уряду негайно розпочати підготовку аналізу позитивних та негативних наслідків вступу України до СОТ.

Глава Уряду також доручив Віце-прем'єр-міністрові з питань розвитку паливно-енергетичного комплексу А. Клюєву прискорити вирішення питань щодо створення газотранспортного консорціуму та добудови нафтопроводу "Одеса-Броди".

Говорячи про недоліки у роботі виконавчої влади, Прем'єр-міністр наголосив на тому, що головне не стільки констатувати недоліки та влаштовувати показові розноси, скільки зробити правильні висновки, виправити помилки і запобігти їх появі у майбутньому.

В першу чергу, це стосується ситуації на зерновому ринку. На думку Віктора Януковича ситуація з зерном, як крапля води відобразила фундаментальну негативну рису всієї державної системи економічного управління. Якщо б навесні в арсеналі сільського господарства діяла не номінальна, а дійсно біржова система, через яку держава могла б економічними методами - інтервенціями, прогнозами, тарифами впливати на ринкову кон'юнктуру ціни і обсяги продукції - ніякої зернової кризи в країні на такому рівні не відбулося, - наголосив Глава Уряду. А тому Урядом були зроблені відповідні висновки. У зв'язку з цим, за словами Прем'єр-міністра, одним з головних завдань Уряду сьогодні є широке використання всього напрацьованого в світі арсеналу ринкових методів втручання держави в економіку і створення для цього відповідних нормативних, інфраструктурних і аналітичних висновків.

Другий загальний урок, який, на думку Віктора Януковича, Уряд має винести із поточних подій в економіці, прямо стосується кризи ліквідності в банківській сфері і ситуації навколо залишків на рахунках Державного казначейства. Глава Уряду підкреслив, що в цьому році держава стикнулася з проблемою, якої до цього часу не виникало - державна фінансова система виявилася неготовою до значного підвищення доходів бюджету. У зв'язку з цим, Прем'єр-міністр доручив Першому віце-прем'єр-міністрові вжити заходів щодо більш ефективного та своєчасного використання додаткових бюджетних ресурсів.

Серед найбільш важливих результатів співпраці Уряду і парламенту в нинішньому році, Прем'єр-міністр вважає прийняття цілої низки законів, реалізація яких створюватиме необхідні умови для покращення соціально-економічної ситуації в державі. Водночас, за словами Віктора Януковича, значна частина законопроектів, на які у цьому році розраховував Кабінет Міністрів, на жаль, не була прийнята. Глава Уряду висловив впевненість, що створення парламентсько-урядову коаліції дозволить підвищити ефективність законотворчого процесу.

В ході засідання Уряду було розглянуто та схвалено близько 70 нормативно-правових актів соціально-економічного спрямування, зокрема, законопроект "Про Фонд державного майна України", затверджено проект Промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами Чорнобильської АЕС та Програму боротьби з правопорушеннями на транспорті на 2004-2006 роки, а також розглянуто результати реалізації Стратегії реформування системи державної служби в Україні протягом 200-2003 років та визначено концептуальні засади подальшого розвитку державної служби.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також