Украина имеет реальный шанс стать членом ВТО в следующем году

03.12.2003, 14:17

В рамках вступления во Всемирную торговую организацию в 2003 году Украина подписала семь двусторонних протоколов о взаимном доступе на рынки товаров и услуг. (укр.)

Протягом 2003 року проведено два офіційних та одне моніторингове засідання робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ. Підписано сім двосторонніх протоколів про доступ до ринків товарів та послуг: з ЄС, Чехією, Словаччиною, Угорщиною, Болгарією, Кубою та Ізраїлем.

Нині на 95% узгоджено умови доступу до ринків товарів і послуг, ведеться робота над проектом звіту робочої групи.

До кінця цього року Україна може підписати протоколи про взаємний доступ до ринків товарів та послуг із Польщею, Бразилією та Естонією у рамках СОТ. Двосторонні переговори з цими країнами вже завершено, очікується підписання протоколів.

На завершальному етапі переговорний процес із Швейцарією. Тривають переговори ще з 20 країнами-членами СОТ, серед яких - Австралія Аргентина, Китай, США, Японія.

В України є реальний шанс стати повноправним членом Світової організації торгівлі наступного року, вважають експерти Мінекономіки. Фахівці секретаріату СОТ називають орієнтовним терміном вступу України до СОТ кінець 2004 - початок 2005 року.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також