Первые годы жизни ребенка существенно влияют на его дальнейшее развитие

06.12.2003, 13:38

В Министерстве здравоохранения Украины обсудили выполнение Интегрированной программы развития детей младшего возраста, которая проводится совместно с ЮНИСЕФ. (укр.)

У Міністерстві охорони здоров'я України відбулося засідання, присвячене огляду програм співпраці між Міністерством охорони здоров'я України та Дитячого Фонду Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) у 2003 році. Приводом для обговорення стало виконання Проектів за інтегрованою Програмою розвитку дітей молодшого віку.

Відкриваючи засідання, заступник Міністра охорони здоров'я України О.М. Орда зазначив, що подібні засідання, присвячені звіту про спільну роботу ЮНІСЕФ та МОЗ за рік, вже стали доброю традицією. О.М. Орда відмітив, що найбільш плідним показником співпраці можна вважати проект попередження передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини. Але на даному засіданні підводилися підсумки роботи по Проектам

- Запобігання захворювань, спричинених дефіцитом мікроелементів (зокрема йоду);
- Охорона здоров'я та розвиток дітей молодшого віку;
- Іммунізація.

Представник ЮНІСЕФ в Україні Джерелі Хартлі підкреслив, що саме молодший вік дитини суттєво впливає на її подальший розвиток. Тому Програма Інтегрованого розвитку дітей молодшого віку спрямована на те, що б більше дітей отримали добрий початок життя, адекватне харчування, можливість належного розумового розвитку, захист від хвороб, які можна попередити, та зростали у сприятливому сімейному, громадському та соціальному оточенні.

Р.О. Моісеєнко зупинилася на аналізі Програм.

Програма Розвитку дитини

Р.О. Моісеєнко зазначила, що по Програмі грудного вигодовування, яка була прийнята у 1995 році, вже маємо певні здобутки:

- в Україні діє 24 Лікарні доброзичливі до дитини, 14 з них було сертифіковано у 2003 році;
- підготовлено 145 спеціалістів - консультантів з грудного вигодовування та 36 викладача;
- 22 000 дітей отримали добрий початок життя;
- в 16 регіонах діють Центри лактації.

Виконання Програми грудного вигодовування сприяло зниженню дитячої смертності з 14,7 на 1000 народжених живими у 1997 році до 9,7 у 2003 році; знизився рівень гнійно-септичних захворювань у малюків, маститів у жінок; зменшилась кількість спалахів внутрішньо лікарняної інфекції.

Програма Розвитку дитини, на думку Р.О. Моісеєнко, повинна інтегрувати зусилля багатьох структур: навчальних закладів, організацій, які займаються проблемами сім'ї тощо. Це стане предметом обговорювання під час проведення в Україні з 16 по 21 грудня тижня підтримки грудного вигодовування.

На жаль, як зазначила зав. кафедрою неонатології Київської медичної академії післядипломної освіти Є.Є. Шунько, деякі керівники закладів охорони здоров'я недооцінюють важливість Програми грудного вигодовування.

Програма Запобігання захворювань, спричинених дефіцитом мікроелементів спрямована в першу чергу на подалання йододефіциту у країні. Близько 700 дітей є інвалідами внаслідок вродженого гіпотеріозу. У рамках цієї програми були обстежені 24 000 жінки у різних регіонах України. Дослідження показали, що у країні спостерігається середній рівень йододефіциту, населення недостатньо застосовує йодовану сіль.

Захворювання, пов'язані з дефіцитом йоду у організмі, були відомі з давніх часів. Одним з основних наслідків йододефіциту є ураження мозку. Сьогодні у світі біля 300 000 немовлят страждають внаслідок дефіциту йоду.

Помічник - консультант Голови комітету з питань охорони здоров'я материнства та дитинства Верховної Ради України Є.Глущенко зазначив, що у 1990 році на Саміті ООН, який був присвячений проблемі йододефіциту, було прийнято рішення ліквідувати дефіцит йоду до 2005 року. В Україні з 2002 року діє Національна Програма "Ліквідація йододефіциту", яка разрахована до 2005 року. Було прийнято Закон "Про універсальне йодування солі". В цілому вживання йодованої солі у нашій країні суттєво підвищилося (з 4,6% населення у 2000 році до 31,5% у 2002р.), але зостається недостатнім в порівнянні з споживанням йодованої солі в інших країнах (йодовану сіль вживають у Африці 60% населення, Азії - 70%, Америці - 90%).

Програма Запобігання захворювань, спричинених дефіцитом мікроелементів є важливою, бо забезпечує суттєве зниження у населення захворювань щитовидної залози, нервової системи тощо.

Головним досягненням Програми Імунізації стало забезпечення дітей до 1 року безпечними вакцинами проти гепатиту В, які у 2003 р. були надані Глобальним Альянсом з Вакцинації та Імунізації (ГАВІ). Усього було надано 2 млн. доз вакцин. На сьогодні 53% дітей до 1 року пройшли вакцинацію проти гепатиту В трьома дозами, 20% - двома дозами та 20% - однією дозами (усього проти гепатиту В робиться щеплення трьома дозами, кожна з котрих вводиться згідно за графіком). Заступник Головного державного санітарного лікаря

Л.М. Мухарська підкреслила, що завдяки само руйнівним шприцам, котрі блокуються після введення дозі, забезпечується висока безпечність щеплень як для дітей, так і медичного персоналу. Надання допомоги від ГАВІ буде продовжено до 2007 року, але кожного року обсяг поставок буде зменшуватися. Тому необхідна розробка плану сталого фінансування імунопрофілактики та подальше підвищення рівня обізнаності фахівців та населення.
Инф. пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також