Украина последовательно движется по пути в НАТО

06.12.2003, 13:11

5 декабря в Брюсселе в Штаб-квартире НАТО прошло заседание Комиссии Украина-НАТО на уровне министров иностранных дел. (укр.)

5 грудня в Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна-НАТО (КУН) на рівні міністрів закордонних справ за участю представників сімох країн, які отримали запрошення до членства в Альянсі під час Празького самміту НАТО 22 листопада 2002 року.

Обговорюючи внесок Особливого партнерства Україна-НАТО у справу миру і стабільності в Євроатлантичному регіоні, міністри підкреслили своє зобов'язання сприяти стабільності в регіоні у довготерміновій перспективі, а також спільну зацікавленість у боротьбі з негативним явищем міжнародного тероризму. Міністри країн-членів НАТО висловили вдячність міністру закордонних справ України К. Грищенку за надану останню інформацію про участь України в міжнародних зусиллях у галузі підтримання стабільності і безпеки, а також подякували Україні за постійну практичну участь в операції сил KFOR та інших поточних місіях НАТО.

Торкаючись сучасного стану відносин між Україною та НАТО, міністри країн-членів Альянсу привітали факт їхнього піднесення на якісно новий рівень, яке відбулося з часу ухвалення у Празі Плану дій Україна-НАТО. Міністр Грищенко наголосив на впроваджуваних Україною реформах у політичній, економічній, військовій та оборонній галузях, які є складовою курсу нашої держави на повноцінну інтеграцію в євроатлантичні безпекові структури, включаючи довготермінову мету членства в НАТО. Він підкреслив, що Україна активізує свої зусилля щодо зміцнення демократії, верховенства права, свободи слова і преси, забезпечення розподілу влад та незалежності судочинства. К. Грищенко також запевнив, що Україна продовжуватиме реформи в галузі оборони та безпеки у 2004 році з метою створення демократично контрольованої та ефективної оборонної і безпекової системи.

Міністри країн НАТО високо оцінили зусилля, яких Україна докладала впродовж поточного року щодо імплементації завдань Плану дій Україна-НАТО та реалізації щорічного Цільового плану на 2003 рік, одночасно відзначивши, що ще багато належить зробити задля практичного впровадження реформ. Вони закликали Україну приділити особливу увагу забезпеченню вільних і чесних виборів, гарантуванню свободи преси та верховенства права, зміцненню засад громадянського суспільства та судової системи, вдосконаленню контролю за експортом озброєнь, а також продовженню та належному фінансуванню оборонної реформи. Було зазначено, що подальші конкретні зрушення у вищеперелічених сферах є ключовими для забезпечення успішного просування України шляхом євроатлантичної інтеграції. У цьому контексті Комісією було відзначено Щорічний звіт про виконання завдань Плану дій Україна-НАТО.

Міністрів було також поінформовано про хід переговорів щодо щорічного Цільового плану Україна-НАТО на 2004 рік, який передбачатиме внутрішні заходи, які Україна має здійснити впродовж наступного року, а також низку заходів у форматі Україна-НАТО. У цьому зв'язку Комісія Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ поставила завдання перед послами КУН продовжити роботу над розробкою щорічного Цільового плану Україна-НАТО на 2004 рік.

Міністри вирішили, що Україна і НАТО продовжать закріплювати існуючий прогрес задля поглиблення та розширення своїх відносин та і в подальшому проводитимуть політику відкритості і співробітництва з питань, що становлять взаємний інтерес.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також