Чернобыльские программы будут финансироваться по графику

17.02.2003, 12:12

Вице-премьер-министр Украины Виталий Гайдук провел заседание межведомственной комиссии по комплексному решению проблем Чернобыльской АЭС. (укр.)

Під час засідання розглядався стан фінансування програм, які реалізуються у зоні відчуження, включаючи програми, пов'язані із зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС. Віталій Гайдук доручив Мінфіну, Держказначейству та Мінпаливенерго скласти графіки ритмічного фінансування таких бюджетних програм, як - "Підтримка екологічного стану у зонах відчуження і безумовного відселення", "Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об'єкта "Укриття" ЧАЕС та виведення її з експлуатації", "Внесок України до Чорнобильського фонду "Укриття" на реалізацію програми "SIP".

Обговорювалось також питання поводження з радіоактивними відходами у зоні відчуження і стан об'єктів та інфраструктури зони відчуження, включаючи аспекти, пов'язані із зняттям з експлуатації ЧАЕС.

Учасники засідання не обійшли й питання соціального захисту. Так, зокрема, було вирішено винести на розгляд Кабінету Міністрів можливість внести відповідні зміни до Закону України "Про загальні принципи подальшої експлуатації і зняття ЧАЕС". Йдеться про 52 працівника, які були звільнені з ЧАЕС на пенсію за віком або за станом здоров'я до вступу в силу нормативно-правових актів, що забезпечують соціальний захист, та на яких тепер не поширюються державні гарантії. Підіймалося питання й переселення мешканців селища Лісне до міста Славутич. Для завершення переселення необхідно закінчити будівництво 160-квартирного будинку. Віталій Гайдук наголосив на нагальній необхідності остаточного вирішення цієї проблеми та доручив Мінекономіки для завершення робіт по будівництву передбачити виділення коштів за рахунок централізованих капітальних вкладень.

Члени Міжвідомчої комісії вирішили підготувати звернення до Голови Верховної Ради України щодо прискорення розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування стосовно операцій, які здійснюються на митній території України за рахунок міжнародної технічної допомоги із закупівлі матеріалів, сировини, обладнання, надання послуг, виконання робіт з виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.

За результатами засідання Міністерству закордонних справ також доручено опрацювати питання спрощеного порядку перетину автомобільним та залізничним транспортом території Республіки Білорусь.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також