В Украине будет создана единая система госрегистрации земельных участков

19.02.2003, 12:54

Президент Украины Леонид Кучма подписал Указ "О мерах по созданию единой системы государственной регистрации земельных участков, недвижимого имущества и прав на них в составе государственного земельного кадастра". (укр.)

Цей документ видано з метою послідовної адаптації законодавства України, яке регулює питання захисту права власності, до законодавства Європейського союзу, вдосконалення системи обліку земельних ділянок та нерухомого майна, а також створення сприятливих умов для розвитку ринкових відносин і активізації інвестиційної діяльності в Україні.

Згідно з Указом функції з державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна і прав на них у складі державного земельного кадастру покладено на Державний комітет України по земельних ресурсах.

Л. Кучма зобов'язав Кабінет Міністрів України затвердити в тримісячний строк заходи щодо створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру.

Уряду також доручено внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо запровадження порядку відчуження земельних ділянок і нерухомого майна, який передбачав би обов'язковість їх відповідної державної реєстрації, а також щодо недопущення відчуження земельних паїв без виділення відповідних земельних ділянок у натурі, посвідчення права власності на них державним актом та їх державної реєстрації.

Водночас Кабінет Міністрів України має вжити в установленому законодавством порядку разом з Українською академією аграрних наук заходів з передачі Інституту землеустрою та його філіалів до сфери управління Державного комітету по земельних ресурсах.

Кабінету Міністрів України, крім цього, доручено вирішити питання щодо передавання Державної служби геодезії, картографії та кадастру до складу Державного комітету України по земельних ресурсах, затвердити перелік додаткових платних послуг у сфері землеустрою та використання даних державного земельного кадастру, що можуть надаватись Державним комітетом України по земельних ресурсах.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також