В Севастополе состоится спуск на воду подводной лодки "Запорожье"

22.02.2003, 13:03

22 февраля, накануне Дня защитника Отечества, в Севастополе состоится торжественная церемония спуска на воду подводной лодки Военно-Морских Сил Украины "Запорожье". (укр.)

В урочистій церемонії спуску човна на воду візьмуть участь Головнокомандувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Михайло Єжель, члени Військової ради Головного командування ВМС України, представники місцевих органів державної влади та громадських організацій.

Доковий ремонт підводного човна "Запоріжжя" було проведено на судоремонтному заводі Міністерства оборони України "Металіст". Після спуску на воду "Запоріжжя" буде відбуксовано до 13-го судноремонтного заводу Чорноморського флоту Російської Федерації для доведення подальших ремонтних робіт, а навесні заплановано проведення ходових випробувань.

Довідка. В минулому році підводний човен "Запоріжжя" відсвяткував своє 30-річчя. За час служби у Військово-Морському Флоті човен пройшов 13 тисяч морських миль, здійснив 14 походів бойових служб - у середньому тривалістю близько року кожен. Неодноразово "Запоріжжя" (тоді човен мав назву Б-435) відвідував Атлантику, і навіть заходив на Кубу. Корабель вигравав приз головкому ВМФ СРСР з торпедної стрільби. У 1990 році у зв'язку з переозброєнням Північного флоту човен перебазували на Чорне море.

Утворення незалежної України субмарина зустріла перебуваючи на ремонті. У 1997 році, після передачі човна до складу Військово-Морських Сил України, з ініціативи Запорізької міської ради, яка взяла шефство над субмариною, Б-435 було перейменовано у "Запоріжжя".

Наявність у бойовому складі Військово-Морських Сил України підводного човна "Запоріжжя" дає змогу не тільки зберегти підводні сили, як вид флоту, а й проводити повноцінне бойове навчання протичовнових кораблів, літаків і вертольотів ВМС України по відпрацюванню завдань з пошуку та спостереженням за реальними підводними човнами.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також