Состоялась XIII Конференция глав государств и правительств стан-участниц Движения Неприсоединения

26.02.2003, 15:53

24-25 февраля с.г. в столице Малайзии г. Куала-Лумпур состоялась XIII Конференция глав государств и правительств стан-участниц Движения Неприсоединения (укр.).

В роботі Саміту, присвяченому питанням подальшої активізації діяльності Руху Неприєднання на світовій арені, взяла участь делегація України на чолі з Заступником державного секретаря МЗС України Володимиром Єльченком.

Під час Саміту глава української делегації виголосив звернення Президента України Л.Д. Кучми до його учасників.

"За свою більш ніж сорокалітню історію об'єднання стало вагомим чинником сучасних міжнародних процесів, впливовим фактором формування нового демократичного світоустрою" - наголошується у зверненні. В ньому відзначається вагома роль Руху Неприєднання у вирішенні найболючіших проблем сьогодення, наголошено на прагненні нашої держави розвивати всебічне співробітництво з країнами членами Руху та окреслено його можливі напрямки, в т.ч. у сферах миротворчої діяльності, превентивної дипломатії, міжнародної безпеки, роззброєння та нерозповсюдження. Президент України підкреслив, що країни-учасниці Руху Неприєднання можуть розраховувати на Україну як на надійного і конструктивно налаштованого партнера.

Президент України побажав учасникам Конференції плідної роботи, спрямованої на посилення потенціалу та зростання ролі Руху Неприєднання у справі зміцнення засад міжнародного миру, безпеки, розвитку та демократії.

Головна увага учасників саміту була зосереджена на врегулюванні ситуації навколо Іраку. У схваленій з цього приводу Заяві глави держав та урядів країн Руху Неприєднання рішуче висловилися на користь вирішення кризи мирним шляхом, водночас закликавши Ірак виконати відповідні вимоги Ради Безпеки ООН.

Саміт схвалив окрему заяву з Палестинського питання, а також Куала-Лумпурську Декларацію, і якій визначаються конкретні кроки подальшої ревіталізації діяльності Руху Неприєднання.

У рамках Саміту Заступник держсекретаря МЗС України провів двосторонні зустрічі з Президентом Ефіопії Гірма Вольдегіоргісом, Першим-віце-президентом Панами Артуро Вальяріно, міністрами закордонних справ Замбії, Кенії, Еквадору, Бутану, Мозамбіку, Марокко, Того, Уганди, Венесуели, керівниками делегацій Кіпру, Гамбії, Сенегалу, в ході яких обговорено пріоритетні питання двостороннього співробітництва з Україною в різних галузях та взаємодії з цими країнами на міжнародній арені, досягнуті домовленості щодо обміну візитами. Під час перебування у Куала-Лумпурі відбулися також робочі консультації глави української делегації в міністерствах закордонних справ та оборони Малайзії, повідомляє Прес-служба МЗС України.

Читайте також