Президент поручил защитить культурное наследие Украины

04.02.2003, 13:01

Президент Украины Леонид Кучма подписал поручение по активизации сотрудничества в сферах образования, науки и культуры, углубления взаимодействия с ЮНЕСКО, обеспечения соблюдения международно-правовых обязательств в определенных областях, защиты и сохранения культурного и природного наследия в Украине. (укр.)

Згідно з документом центральним органам виконавчої влади та Київській міській державній адміністрації доручено вжити заходів відповідно до вимог Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини щодо недопущення незаконного будівництва в зонах охорони пам'яток, які включені до Списку всесвітньої спадщини.

Забезпечити обов'язкове погодження з Міжурядовим комітетом із збереження всесвітньої культурної та природної спадщини рішень щодо виконання робіт з будівництва або реконструкції у зазначених зонах. Посилити контроль за дотриманням законодавства щодо використання, надання об'єктів культурної спадщини в оренду.

Привести у відповідність із міжнародними зобов'язаннями України межі та режим використання зон охорони ансамблів Національного заповідника "Софія Київська", Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та історичної забудови в центральній частині міста Львова.

Уряд зобов'язано забезпечити розробку та затвердження комплексної програми збереження об'єктів Національного заповідника "Софія Київська" на 2003-2010 роки.

Центральним та місцевим органам виконавчої влади доручено підготувати необхідну документацію для включення біосферного заповідника "Асканія-Нова", Національного заповідника "Херсонес Таврійський", культурного ландшафту каньйону в місті Кам'янець-Подільський для внесення їх до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вжити заходів щодо відзначення в Україні міжнародного дня рідної мови з метою зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння розвитку мов національних меншин.

Розглянути питання щодо створення на базі Міжнародного науково-навчального центру ЮНЕСКО з інформаційних технологій і систем НАН України та Міністерства освіти і науки України національного органу з координації програми "Інформація для всіх", а також доручено вжити заходів щодо відзначення в Україні Міжнародного дня науки за мир та розвиток 10 листопада 2003 року.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також