Украина присоединилась к Специальному стандарту МВФ по распространению данных

04.02.2003, 12:33

Украина с 10 января 2003 года стала 52 страной и первой среди стран СНГ, которая присоединилась к Специальному стандарту МВФ по распространению данных. (укр.)

Запроваджений у березні 1996 року як інструкція з надання статистичної інформації громадськості, Спеціальний стандарт МВФ щодо поширення даних (ССПД) визначає критерії даних (охоплення, періодичність, доступ користувачів, достовірність та якість), що поширюються серед громадськості.

Хоча приєднання до стандарту є добровільним, країна мусить брати на себе зобов'язання виконувати вимоги стандарту і надавати інформацію щодо своєї практики розповсюдження даних. Ця інформація відкрита і знаходиться на дошці оголошень електронного бюлетеню стандартів розповсюдження даних МВФ (http:/dsbb.imf.org/sddsindex.htm).

Приєднання до ССПД засвідчує підвищення прозорості процесу розробки статистичної інформації в Україні на основі міжнародних стандартів і забезпечує своєчасність публікації економічних і фінансових даних для широкого загалу користувачів. Показники, згідно зі стандартом МВФ, розміщені на Web-сторінці Держкомстату у розділі "Спеціальний стандарт поширення даних" (www.ukrstat.gov.ua).

За період незалежності в країні докладено значних зусиль для гармонізації офіційної статистики з міжнародними стандартами. Ці роботи були підтримані технічною допомогою з боку Євростату, Міжнародної організації праці, МВФ, Організації економічного співробітництва і розвитку, Світового банку, ООН.

Приєднання до ССПД є визначною подією для статистичної системи України з точки зору забезпечення органів влади, бізнесу, громадськості, міжнародних організацій своєчасною і повною статистичною інформацією, сприяння виробленню і реалізації макроекономічної політики, поліпшення функціонування фінансових ринків, що сприятиме реалізації стратегічних цілей державної політики щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, підвищенню довіри іноземних інвесторів до оцінки стану економіки України.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також