Украина принимает меры на случай войны в Ираке

19.03.2003, 13:28

18 марта под председательством Президента Украины Леонида Кучмы состоялось заседания Совета национальной безопасности и обороны, на котором были рассмотрены вопросы обеспечения национальной безопасности и обороны в связи с возможным развитием боевых действий в регионе Персидского залива и Ближнего Востока. (укр.)

У ході засідання члени Ради обговорили ситуацію, що склалася у світі, та можливі наслідки військового конфлікту навколо Іраку, які несуть загрозу як світовій стабільності, так і національній безпеці України.

Було також зазначено, що у світової спільноти існують великі розбіжності в оцінці рівня загрози міжнародній безпеці з боку Іраку та методів її подолання. При цьому була підкреслена важливість підтримки миру і безпеки в регіоні Перської затоки та Близького Сходу і захисту населення держав регіону від наслідків можливого застосування зброї масового враження.

За результатами обговорення цього питання було прийнято рішення - доручити органам державної влади вжити заходів щодо посилення охорони об'єктів підвищеної небезпеки, іноземних дипломатичних і консульських представництв на території України, а також закордонних установ України, посилення охорони державного кордону та боротьби з нелегальною міграцією.

РНБОУ прийняла також рішення рекомендувати Президентові України направити 19-й спеціальний батальйон протихімічного захисту до Кувейту. Президент України підписав подання до Верховної Ради України на схвалення Указу про направлення 19-го спецбатальйону протихімічного захисту до Кувейту. Підставою для цього стало вищезгадане рішення РНБОУ, запрошення Кувейту, підписана між Україною і Кувейтом Угода, а також вимоги статті 3 Закону "Про порядок направлення підрозділів збройних сил до іноземних держав".

Президент України Леонід Кучма, коментуючи звернення до нації Президента США Джорджа Буша, заявив: "Україна висловлює жаль з приводу неможливості досягти консенсусного рішення в рамках Ради Безпеки, яке б сприяло зміцненню авторитету ООН у розв'язанні конфліктних ситуацій у міжнародних відносинах. В Україні тим не менше сподіваються, що в найближчі дні і години вдасться запобігти найгіршому розвиткові ситуації. Це у великій мірі залежить від іракської сторони. Україна, зі свого боку, готова цьому сприяти".
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також