На заседании Совета евроатлантического партнерства обсуждали события в Ираке

21.03.2003, 11:30

20 марта состоялось экстренное заседание Совета евроатлантического партнерства на уровне Послов, созванное в связи с событиями в Ираке. (укр.)

Постійні представники США та Великобританії при НАТО поінформували своїх колег про мотивацію та правові підстави початку військових дій проти Іраку, наголосивши, зокрема, на тому, що застосування сили було необхідним для роззброєння Іраку після того, як усі політичні засоби врегулювання ситуації були вичерпані.

Представники Франції і Росії виклали відому позицію їхніх країн, згідно з якою застосування сили проти Іраку протирічить міжнародному праву та принципам ООН.

Глава Місії України при НАТО, Посол В. Хандогій зазначив, що Україна висловлює жаль з приводу неспроможності Ради Безпеки ООН знайти шляхи вирішення кризової ситуації навколо Іраку та невикористання в повному обсязі політичних і дипломатичних засобів її врегулювання, що має наслідком виникнення воєнного конфлікту.

Він підтвердив готовність України зробити свій внесок у відновлення миру і стабільності в Іраку та взяти участь у наданні гуманітарної та іншої допомоги населенню країни регіону. У цьому зв'язку Посол В. Хандогій поінформував Раду євроатлантичного партнерства про схвалення Верховною Радою України рішення Президента України Л. Кучми щодо направлення батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України до Кувейту для надання допомоги в захисті цивільного населення від наслідків можливого застосування засобів масового знищення.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також