Украина и Евросоюз планируют совместные космические проекты

26.03.2003, 16:04

27-28 марта в Брюсселе состоится первое заседание совместной рабочей группы Украина-ЕС по вопросам сотрудничества в космической отрасли. (укр.)

Відповідно до домовленостей, досягнутих між Україною та ЄС в ході останнього засідання Підкомітету N 3 з питань енергетики, ядерної безпеки, транспорту, науково-технічного співробітництва, освіти, навчання Комітету з питань співробітництва Україна-ЄС (20-22 листопада 2002 р.) була створена спільна робоча група Україна-ЄС з питань співробітництва у сфері космосу.

Перше засідання спільної робочої групи відбудеться 27-28 березня ц. р. в м. Брюсселі. В подальшому планується проводити такі засідання двічі на рік і звітувати про діяльність робочої групи Підкомітету N 3.

Українська делегація складається з представників Національного космічного Агентства України, її очолює заступник генерального директора НКАУ Е. Кузнєцов. Засідання робочої групи від ЄК буде вести директор з питань космосу та транспорту гендиректорату "Дослідження" Д. Меттей.

Взяти участь у засіданні крім представників ЄК (членів робочої групи з ЄСівської сторони) запрошені також представники Європейського Космічного Агентства.

Під час засідання планується схвалити технічне завдання Спільної робочої групи з питань космосу, обговорити питання участі українських організацій в проектах, пов'язаних з космосом в рамках Шостої програми ЄС у сфері науки та технологічного розвитку та проведення відповідного семінару в Україні. Передбачено також інформування української сторони про консультаційний процес щодо Зеленої Книги з питань європейської космічної політики.

Зі свого боку українська сторона запропонувала провести презентацію Національної космічної програми України на 2003-2007 рр. та обговорити питання можливого співробітництва у сфері Глобального моніторингу довкілля та безпеки (ГМДБ), Глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС-Галілео) та комерціалізації космічних технологій.
По материалам пресс-релиза Представительства Европейской Комиссии в Украине.

Читайте також