Состоялся конкурс школ Здоровья

14.04.2003, 12:46

В рамках празднования Всемирного дня здоровья с 7 по 9 апреля в помещении школы N 34 г. Киева проходил конкурс школ Здоровья. (укр.)

Україна з 1995 року включилася в Проект Європейського союзу з приводу утворення європейської сітки шкіл , які б сприяли укріпленню здоров'я дітей. Але з того часу ініціатива шкіл Здоров'я вилилася у самостійний суто український рух, яке зараз охоплює 2,5 тисячі навчальних закладів України. Цього року було обрано 24 кращих Проекту "школа сприяння здоров'я", які представляли дошкільні та навчальні середні заклади. У кожної школи була розроблена і презентована своя модель, але головною метою усіх моделей є поліпшення здоров'я дітей.

Школа - це оточення, де дитина проводить до 70% свого часу. Тому саме у школі повинні створюватися умови для нормального розвитку дитини та надаватися знання та навички по організації здорового життя. Різке погіршення побутових умов, порушення системи шкільного харчування, неповноцінний відпочинок, перевантаження, зниження рухової активності, зменшення щоденного фізичного навантаження, наслідки хімізації, неповноцінне харчування та інші несприятливі екологічні фактори неминуче призводять доросту дитячої захворюваності. За даними МОЗ України, до 90% школярів мають відхилення у здоров"ї. Захворюваність дітей шкільного віку (7-14 років) збільшилась майже на 35% за 10 років. І якщо у першому класі кількість здорових школярів становить 33%, то серед старшокласників цей показник знижується до 6%-9%.

Без допомоги вчителів та батьків покращити здоров'я дітей не можливо. Тому "Школа сприяння здоров'я" покликана звернути увагу педагогів, батьків і самих дітей на стан здоров'я, призвичаїти їх до здорового способу життя та створити умови для здорового розвитку дитини. Головною метою такого навчального закладу є формування і розвиток фізично-, психічно-, соціально- і морально здорової особистості зі стійкими переконаннями та системою знань про здоров'я і здоровий спосіб життя, створення умов для збереження та зміцнення здоров'я. Опит, який сьогодні надбано у школах, які включилися у проект "Школа сприяння здоров'я" дає позитивні результати. У дітей покращується загальний стан здоров'я.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також