Решаются вопросы профилактики ВИЧ в Украине

15.04.2003, 11:27

В рамках реализации плана мер внедрения программы "Профилактика вертикальной трансмиссии ВИЧ" в Украине, утвержденных приказом Министерства здравоохранения Украины от 2000 года, 11-12 апреля в Киеве проходило совещание "Разработка системы мониторинга по вопросам профилактики трансмиссии ВИЧ от матери к ребенку". (укр.)

В роботі наради брали участь представники МОЗ України, головні позаштатні спеціалісти МОЗ України, представники американської асоціації "Союз охорони здоров'я", головні лікарі установ з профілактики та боротьбі зі СНІДом Донецька, Одеси та інших регіонів та інші.

У своєму виступі начальник управління організації медичної допомоги дітям і матерям Р. О. Моісеєнко зупинилася на деяких даних стосовно вертикальної трансмісії ВІЛ від матері до дитини. Нажаль, темпи поширювання ВІЛ-інфекції наростають, в тому числі і серед дітей. В цьому році зареєстровано 1379 ВІЧ-інфікованих дітей, зростає також кількість дітей, захворівши на СНІД та померлих від цієї хвороби. Тому проблема передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини стоїть дуже гостро. У 2002 році було зареєстровано 2022 ВІЧ-інфікованих вагітних. У більшості ВІЛ-інфікованих вагітних жінок вагітність закінчується пологами (у 73,3%). За останні роки вдалося скоротити кількість абортів у ВІЛ-позитивних вагітних жінок по медичним показникам (з 17% у 1999 році до 7,8% - у 2002 році). У цих та інших позитивних змінах велику роль зіграло безкоштовне дворазове тестування жінок на ВІЛ, обсяг якого останнім часом суттєво зріс (наприклад у Києві їм охоплено більш ніж 95%). Але ще значна кількість ВІЛ-інфікованих жінок не спостерігаються до пологів у медичних установах. Щоправда цей показник знизився з 22,1% у 1999 році до 15,2% у 2002 році. Несвоєчасне обстеження не дозволяє застосувати у цих жінок безкоштовну антіретровірусну терапію, яка значно знижує ризик передачі ВІЛ-інфекції до дитини. За останні роки така профілактика передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини суттєво зросла: у 1999 році 9% жінок отримували антіретровірусну терапію, а у 2002 році - 91,3%. Ще одним дієвим засобом запобігання вертикальної трансмісії ВІЛ від матері до дитини є кесарський розтин, кількість яких збільшилась з 4,3% у 1999 році до 11,6% у 2002 році. Але на сьогоднішній день існують форс мажорні обставини (брак апаратури, вірусне навантаження, незадовільний рівень здоров'я вагітних, недостатній захист медичних працівників тощо), які не дозволяють застосовувати у повному обсязі цій хірургічний метод. У цілому можна стверджувати, що дворазове тестування вагітних на ВІЛ та безкоштовна антиретровірусна терапія дозволяють знизити ризик вертикальної трансмісії ВІЛ від матері до дитини.

Учасники наради зазначали, що сьогодні існує багато методів моніторингу, але жоден не є універсальним і має свої недоліки. Потрібен єдиний моніторинг, котрий дозволить врахувати усі показники та посилити профілактику передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини. Завданням нарад є виробка єдиної тактики. Раїса Олександрівна Моісеєнко підкреслила, що проблему треба вирішувати на державному рівні з залученням всіх причетних громадських та інших організацій. Питання ВІЛ-інфікування та інформація про це охороняється законом (нерозголошення медичної таємниці), тому єдиний моніторинг треба розробляти у правовому руслі на базі МОЗ України.

Прес-центр МОЗ звертається до ЗМІ з пропозицією прийняти участь у обговорення цієї теми. Відношення до ВІЛ-інфікованої жінки сьогодні потребує перегляду, бо 62,9% з ВІЛ-інфікованих вагітних жінок не належать до так званих груп ризику (осіб, які застосовують ін'єкційні наркотики, мають багатьох сексуальних партнерів тощо). Це жінки, які живуть у повних благополучних сім'ях. Ми можемо змінити відношення жінки до тестування на ВІЛ, і таким чином сприяти запобіганню передачі ВІЛ-інфекції до дитини.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також