В Киеве проходит семинар по вопросам лечения депрессии

15.04.2003, 13:18

Вопросы профилактики, коррекции и лечения депрессий в психиатрической, наркологической и общесоматической практике обсуждают в Киеве на международном семинаре специалисты из Украины, России и Польши. (укр.)

Як свідчить статистика, яка була оприлюднена на міжнародній школі-семінарі, лише від 4% до 5% хворих на депресію отримують адекватне лікування. Це пов'язано з багатьма чинниками. А саме: відсутність у хворих бажання звертатися до лікарів, недостатня кількість інформації у населення щодо симптомів та проявів депресії, відсутність спеціальних навичок щодо діагностування соматичних розладів у лікарів загальної практиці (лише в 30% випадків депресії діагностуються своєчасно), відсутність затверджених стандартів лікування подібних розладів.

14 квітня 2003 р. в м. Києві розпочала свою роботу міжнародна школа-семінар "Актуальні проблеми профілактики, корекції і лікування депресій в психіатричній, наркологічній та загально соматичній практиці", яка триватимете 2 дні. До участі були запрошені спеціалісти з України, Росії, Польщі.

З привітальним словом виступили: організатори заходу, колеги з Росії, представники громадських організацій.

З доповіддю виступив директор науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології, доктор медичних наук, професор, член корр. АМН, Табачніков С.І. В своїй доповіді він зазначив необхідність реформування системи психіатричної та психосоматичної допомоги, визначив основні напрямки реформ та шляхи вдосконалення існуючої системи.

Окремо, було зазначено, що від 65% до 90% хворих на різні види психосоматичних розладів (депресії, ін.) звертаються до загальних лікарів. Як свідчить статистика, 46% хворих на депресії лікуються у лікарів загальної практики, лише 8% хворих лікуються у психіатричних клініках, 46% хворих проходять курс лікування амбулаторно у психіатрів. Вищевикладене свідчить про недосконалість системи виявлення та лікування таких хвороб. Як було неодноразово наголошено всіми виступаючими, основні реформи повинні бути втілені в модель інтеграції психіатричних та психосоматичних служб охорони здоров'я. Реалізація цієї моделі повинна базуватись на навчанні лікарів загального профілю, впровадженні в амбулаторній поліклініці установ загально соматичної допомоги та організації на базі обласних та місцевих лікарень психосоматичних відділень. Також, було зазначено, що реформування системи психологічної та психіатричної допомоги неможливо без врахування досвіду європейських країн та повинно відповідати існуючим стандартам ЄС. Окрім вирішення питань щодо фінансування реформ, важливим повинно стати питання перегляду нормативно-правової бази та приведення її до відповідних стандартів.

Організатори школи-семінара - МОЗ України, Український науково-дослідний інститут соціальної і судової психіатрії та наркології, Інститут неврології, психіатрії та наркології АМН України, громадські та професійні організації.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також