Работодатели и профсоюзы вместе решат проблему повышения минимальной зарплаты

21.04.2003, 17:01

Представители работодателей и профсоюзов совместно будут разрабатывать предложения для правительства по установлению уровня минимальной заработной платы на 2004 год. (укр.)

Про це йшлося на консультації, ініційованій Федерацією роботодавців України. Як роботодавці, так і профспілки зацікавлені в тому, щоб їхні позиції враховувалися урядом та Верховною Радою України при визначенні нового розміру мінімальної зарплати.

Неврахування реальної економічної ситуації в країні при визначенні рівня мінімальної зарплати призводить до негативних наслідків для всіх верств населення. Підвищення мінімальної заробітної плати до 165 гривень у минулому році лише у Харківській області призвело до звільнення понад 36 тисяч працівників. На сьогоднішній день мінімальна зарплата офіційно складає 185 гривень, але навіть ця цифра на багатьох підприємствах далека від реальності. Так, за даними Мінпаливенерго України, у вугільній промисловості через нестачу коштів більше ніж на половині шахт тарифна ставка робітника першого розряду становить лише 101,2 гривень. Аналогічна ситуація склалася в сільському господарстві: за даними Міагрополітики України тільки на 3% підприємств цієї галузі мінімальна тарифна ставка перевищує 178 гривень. На думку аналітиків, збільшення мінімальної зарплати до 237 гривень у липні 2003 року відповідно до рішення Верховної Ради у окремих регіонах може призвести до вивільнення від 18% до 50% працівників, зростання заборгованості по зарплаті, підвищення цін, а у деяких випадках і до повної зупинки виробництва.

Одним з можливих шляхів запобігання подібним наслідкам при встановленні рівня заробітної плати на наступний рік Федерація роботодавців України та профспілки вважають зменшення податків. Після вивчення проблеми на спільних консультаціях роботодавці та профспілки направлять свої пропозиції уряду.
По материалам пресс-релиза Федерации работодателей Украины.

Читайте також