Состоялось заседание Оргкомитета IX Всеукраинских муниципальных слушаний

23.04.2003, 12:56

22 апреля в Киеве состоялось заседание Оргкомитета IX Всеукраинских муниципальных слушаний, которое прошло под председательствованием Государственного секретаря Кабинета Министров Украины В. Яцубы. (укр.)

Ключовим питанням засідання стало визначення основної проблематики слухань, проведення яких заплановано у м. Києві (Пуща-Озерна) у вересні 2003 року.

В процесі обговорення члени Оргкомітету, зважаючи на загальнонаціональний інтерес та гостроту проблем реформування житлово-комунального господарства, вирішили винести на муніципальні слухання питання щодо сучасного стану комунальної сфери, подолання комунальної кризи, і відповідно розробити в ході роботи концептуальні підходи до комунальних перетворень.

Зокрема, за попередніми пропозиціями, на слухання планується винести наступні блоки питань: сучасний стан і генезис проблем стану житлово-комунального господарства; аспекти комунальної реформи (управлінський, економічний, технологічний, екологічний, міжнародний); перспективи житлово-комунальної реформи.

Як зауважив на засіданні Оргкомітету Державний Секретар Кабінету Міністрів України В. Яцуба, "що стосується вирішення проблем реформування житлово-комунальної сфери - потрібна величезна робота, починаючи з низової ланки, і тільки тоді відбудеться реформа. Потрібно змінити відносини".

Важливість винесення на обговорення на слуханнях теми реформування комунальної сфери підкреслювалася всіма учасниками засідання. Зокрема, віце-президент Асоціації міст України М. Пітцик зазначив, що до цього часу серйозно даною проблематикою не займалася жодна структура, яка працює в сфері місцевого самоврядування: "Деякі українські міста на грані фолу. Хоча є ряд міст, досвід яких беззаперечно допоміг би всім нам в подальшій роботі і який було б корисно почути на слуханнях".

Оргкомітет ІХ Всеукраїнських муніципальних слухань запропонував провести слухання під патронатом Президента України і запросити до участі в них народних депутатів України, представників Кабінету Міністрів України, місцевих і регіональних влад, асоціацій та інших об'єднань органів місцевого самоврядування, наукових установ та навчальних закладів, громадських організацій та ділових структур тощо.

З метою використання міжнародного досвіду у реформуванні житлово-комунальної сфери в Україні Оргкомітет слухань планує залучити до участі у них представників міжнародних організацій.

У ході засідання було презентовано збірник "Інноваційні механізми місцевого та регіонального розвитку" (за матеріалами VIII Всеукраїнських муніципальних слухань "Ресурси місцевого і регіонального розвитку: національний та міжнародний аспекти", 29 липня - 2 серпня 2002 року, Судак, Автономна Республіка Крим).

Збірник видано Фондом сприяння місцевому самоврядуванню України за сприяння і при підтримці Кабінету Міністрів України, Представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Агентства міжнародного розвитку США (USAID) "Дім Свободи", Міжнародної громадської організації "Міжнаціональний Конгрес "Злагода".

Видання розраховане на державних і муніципальних службовців, науковців, представників муніципальної громадськості, українське студентство, - всіх, хто зацікавлений проблематикою місцевого і регіонального розвитку.

Засідання відбулося в Палаці мистецтв "Український дім".
По материалам пресс-релиза Фонда содействия местному самоуправлению Украины.

Читайте також