Энергетическая стратегия Украины: реалии и перспективы

05.04.2003, 15:36

В Верховной Раде 4 апреля состоялся "круглый стол" на тему: "Энергетическая стратегия Украины: реалии и перспективы". (укр.)

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки цим заходом започаткував цикл "круглих столів", присвячених Енергетичній стратегії України.

Голова парламентського Комітету Андрій Клюєв, відкриваючи захід, зазначив, що "розробка Енергетичної стратегії є найважливішим завданням на шляху до енергетичної незалежності України". Він окреслив основні етапи роботи над документом на подальшу перспективу, зупинився на проблемах, які перешкоджають в роботі. За його словами, "Україні необхідний такий основоположний документ, який повинен вивести паливно-енергетичний комплекс держави із стану руйнації і протягом 20-30 років вивести його на відповідний технічний рівень".

Метою ініційованих Комітетом заходів є залучення до обговорення проблем розвитку паливно-енергетичного комплексу всіх зацікавлених сторін, визначення громадської і фахової думки щодо бачення основоположного документа, принципів, засад, методології його створення.

Під час "круглого столу" були розглянуті і обговорені основні складові Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, відбулася дискусія щодо нинішнього стану розробки документа. Окрему увагу учасники заходу приділили міжнародному досвіду розробки енергетичних стратегій різних країн, зокрема таким питанням як довгостроковість та короткостроковість її цілей. Доповідачі і ті, хто взяв участь в обговоренні не дійшли одностайної думки щодо кінцевого терміну Енергетичної стратегії, піддавши сумніву строк у 30 років, тоді як в багатьох країнах він значно менший.

Учасники "круглого столу" також ознайомилися з досвідом країн (Словаччина, Польща та ін.), де Енергетичну стратегію було винесено на громадське обговорення. Зазначалося, що публічність обговорення такого документа на етапі його розробки є гарантією його неупередженості та об'єктивності.

В ході обговорення тексту Енергетичної стратегії учасники заходу наголошували на тому, що він має бути чітким, прозорим і зрозумілим. Звернуто увагу на те, що документ не повинен бути складним за обсягом і структурою та врахувати кілька основоположних принципів: багатоваріантність, системний аналіз, оптимізація та точність програмних комплексів.

У дискусії взяли участь народні депутати, науковці, експерти, представники виконавчої влади, громадських та міжнародних організацій.

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на завершальному етапі проведення циклу "круглих столів" планує провести науково-практичну конференцію, на якій будуть підбиті підсумки дискусії щодо Енергетичної стратегії України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також