США поддержат здравоохранение Украины

16.05.2003, 15:30

16 мая в Министерстве здравоохранения Украины состоялось подписание Меморандума о взаимопонимании между правительством Украины и правительством США о гуманитарном и технико-экономическом сотрудничестве. (укр.)

Від уряду України меморандум підписав Міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв, від уряду Сполучених Штатів Америки - директор місії Агенції з міжнародного розвитку по Україні, Молдові та Білорусії Крістофер Краулі.

Меморандум був укладений відповідно до Угоди між урядом України та урядом США про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво від 07.05.1992 р.

Меморандум визначає приоритетні напрями співробітництва, що відповідають завданням реформування та розвитку галузі, поліпшенню якості надання медичних послуг, сприятиме розвитку міждержавних відносин в галузі охорони здоров'я в інтересах зміцнення здоров'я громадян України, розширяє договірно-правову базу між Україною та США.

Міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв підкреслив важливість підписання цього документу, зазначивши, що на сьогодні уряд США є одним з основних партнерів в двосторонньому співробітництві з іноземними державами по проектах та програмах міжнародної технічної допомоги, що здійснюються в галузі охорони здоров'я України. Міністр визначив як основні напрямки співпраці протягом останніх десяти років: доступність якісних медичних послуг, посилення пропаганди здорового способу життя, підсилення ролі первинної медико-санітарної допомоги та охорони материнського та дитячого здоров'я. Окремо були оцінені як найбільш успішні в минулому проекти щодо контролю над раком молочної залози, вивчення медичних проблем постраждалих в результаті Чорнобильської катастрофи та безпосередньо ліквідаторів, реформування системи фінансування лікувальних закладів та медичної освіти.

У відповідь пан Краулі зазначив, що підписання меморандуму є видатною подією на довготривалому шляху плідного співробітництва між МОЗ та АМР США, та результатом спільних зусиль з боку американських та українських медиків та юристів.

Окремо пан Краулі відмітив позитивні тенденції щодо зменшення рівнів малюкової та материнської смертності, передачі ВІЛ від матері до дитини.

Після офіційної процедури підписання Міністр охорони здоров'я України та Директор місії АМР в Україні, Молдові та Білорусі відповіли на численні запитання журналістів. Журналістів, зокрема, цікавило питання чи враховуються пріоритети України в галузі охорони здоров'я під час прийняття рішень стосовно напрямків співпраці та фінансування окремих програм. Обидва керівники одностайно підтвердили врахування інтересів України американською стороною в процесі планування та реалізації проектів, але як зазначив пан Краулі, іноді АМР бракує донорських можливостей для фінансування всіх напрямків, які потребують підтримки.

Журналісти не обійшли увагою питання фінансування додаткових проектів в напрямку боротьби зі СНІДом в Україні. Відомо, що наряду з успішною реалізацією проектів в сфері контролю над ВІЛ/СНІДом за підтримки АМР, уряд США є найпотужнішим донором Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Наразі Україна отримала від Глобального фонду перші кошти на лікувальний компонент з загальної суми комплексної заявки України в 92 мільйони доларів США на п'ять років. Пан Краулі запевнив, що АМР і надалі виділятиме окремі кошті на підтримку реалізації заявки України до Глобального фонду та буде завжди поруч з Україною в її активних діях в напрямку подолання епідемії ВІЛ/СНІД.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також