КИЕВЕ ПРОХОДИ СЪЕЗД ФТИЗИАТОРОВ И ПУЛЬМАНОЛОГОВ

26.05.2003, 11:48

Сегодня, 26 мая, в Киеве начал свою работу III Всеукраинский съезд фтизиаторов и пульманологов. (укр.)

Відкриваючи з'їзд Міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв сказав, що на плечах фахівців пульмонологічної та фтизіатричної служби лежить висока відповідальність: на фоні зростання в світі епідемії туберкульозу з'явилась нова чума ХХІ століття - SARS. Міністр зазначив, що у подоланні туберкульозу не все залежить від охорони здоров'я, в основному це проблема соціально-економічна. Уряд країни докладає всіх зусиль для реалізації економічних реформ. Прикладом пильної уваги і готовності до конструктивних рішень зі сторони Верховної Ради, є парламентські слухання на тему "Проблема туберкульозу в Україні та шляхи її вирішення" що відбулися у минулий понеділок, а також спільно розроблений проект Постанови Верховної Ради про заходи щодо посилення боротьби з епідемією туберкульозу.

Міністр зазначив, що сьогодні існують лікарські засоби, котрі можуть врятувати життя. І завдяки тому, що увага держави до зупинення та подолання епідемії визначена, перш за все, у пріоритетному фінансуванні Комплексних заходів боротьби із захворюванням на туберкульоз та Національної програми, з 2000 року запроваджено централізовану закупівлю протитуберкульозних препаратів із Державного бюджету. Сьогодні кожний хворий забезпечений всіма протитуберкульозними препаратами на повний - курс лікування. Слід зазначити, що внаслідок проведеної роботи вперше минулий рік став переломним і дав позитивні результати. Зокрема, порівнюючи 2002 рік з 2001 роком, треба відмітити: зменшення смертності від туберкульозу; зменшення захворюваності туберкульозу серед дітей; почала зменшуватися захворюваність контактів; збільшилися обсяги профілактичних обстежень на туберкульоз; поліпшилася ефективність лікування хворих на туберкульоз; збільшилися обсяги фтизіохірургічного лікування; збільшилися обсяги охоплення хіміопрофілактикою туберкульозу в зв'язку з наявністю протитуберкульозних препаратів.

Наведені факти свідчать, що Україна знаходиться на перехідному етапі протидії епідемії туберкульозу і вона має шанс уповільнити, зупинити її поширення і найближчим часом покращати епідемічну ситуацію.

Говорячи про досягнення у боротьбі з епідемією Андрій Підаєв не обійшов і фінансові питання. Він зазначив, що фтизіатрична та пульмонологічна служби, як і галузь в цілому, в першому кварталі 2003 року профінансована на 100%, і запевнив, що ця тенденція зберігається сьогодні і буде збережена у майбутньому. Міністр сказав:"Але ми з вами знаємо, що навіть при 100% фінансуванні комплексу заходів боротьби з туберкульозом цих коштів все одно не вистачає. Саме тому, що ми не могли більше розраховувати тільки на внутрішні резерви - було прийнято рішення щодо пошуку додаткових джерел фінансування. І сьогодні такі джерела знайдені - це Проект Світового банку и Проект Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Кошти отримані з цих джерел повинні підсилити і підвищити ефективність протитуберкульозних заходів. Таким чином хочу звернути вашу увагу на те, що в Україні створені суспільно-політичні і економічні умови для уповільнення темпів поширення епідемії і збереження позитивних зрушень, котрі ми сьогодні маємо."

Повернувшись нещодавно з 56 сесії Всесвітньої Асамблеї Охорони здоров'я, де була прийнята "Конвенція по контролю за тютюновими виробами" Міністр наголосив, що боротьба з тютюнокурінням повинна знайти одне з провідних місць у роботі служб та галузі в цілому.

Не обійшов Андрій Підаєв і проблемних питань, зазначивши, що на сьогоднішній день недостатньою є діагностика, неефективно використовується санаторний фонд, а також висловив занепокоєння низьким рейтингом професії фтизіатра, котра сьогодні займає одне з останніх місць серед медичних професій.

Міністр запевнив, що Уряд спільно з Верховною Радою і надалі будуть приймати активну участь щодо організації фінансування заходів боротьби з епідемією туберкульозу і зазначив, що Міністерство зробить усе можливе для забезпечення пільгами лікарів-фізіатрів, а також розгляне питання щодо підвищення зарплатні цій категорії спеціалістів.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також