Официальное обращение Министра здравоохранения Украины Андрея Пидаева

22.07.2003, 14:57

В связи с эпидемиологическими осложнениями, которые регистрируются в отдельных регионах Украины, размещаем официальное обращение Министра здравоохранения Украины и рекомендации МОЗ по предупреждению инфекционных заболеваний. (укр.)

Шановні співвітчизники!

Останнім часом ми все частіше чуємо повідомлення засобів масової інформації щодо масових спалахів гепатиту А та інших гострих кишкових захворювань (зокрема дизентерії).

Фахівцям галузі охорони здоров'я зрозуміла стурбованість населення з цього приводу.

З початку літа було зафіксовано декілька осередків спалаху в різних областях України: в Луганській, Житомирській, Донецькій. В деяких регіонах ситуація залишається на межі епідеміологічної напруги. Завдяки професійним та своєчасним діям медиків в деяких випадках вдалося попередити виникнення масових захворювань та локалізувати спалахи.

Не вдалося попередити виникнення та розповсюдження інфекції в м. Суходольську Луганської області де, починаючи з 9 червня був зареєстрований 721 випадок вірусного гепатиту А, в тому числі постраждало 226 дітей. Аналізуючи ситуацію, можна дати високу оцінку діям спеціалістів з надзвичайних ситуацій та медиків. На жаль, їм залишилося мати справу лише з наслідками епідемії. Сьогодні, виходячи з показників останнього тижня ми говоримо про стабілізацію ситуації в даному осередку.

Захворювання на вірусний гепатит А спостерігалося також у м. Житомирі, де з 1 липня захворіло 7 осіб у тому числі 1 дитина та в с. Амвросіївка Донецької області, де госпіталізовано 9 осіб. Завдяки своєчасному втручанню спеціалістів санітарно-епідеміологічної служби вдалося попередити розповсюдження інфекції.

Також, досить поширеними у літній сезон є гострі кишкові інфекції.

Спалах на ротавірусний гастроентерит стався в травні місяці у м. Жовті Води Дніпропетровської області, де захворіло 84 особи, з них 70 дітей.

Аналізуючи всі фактори, які призвели до епідеміологічних ускладнень, спеціалісти дійшли висновку, що основною причиною (71% випадків) виникнення спалахів гепатиту А та гострих кишкових захворювань була незадовільна якість питної води. Так у Суходольську, Жовтих водах, Житомирі причиною захворювань стало застосування забрудненої води. Проте слід пам'ятати, що факторами передачі інфекції також можуть бути харчові продукти, овочі та фрукти, вирощені на зрошувальних грунтах.

Міністерство охорони здоров'я зі свого боку проводить ряд заходів для попередження та усунення наслідків спалахів вірусного гепатиту А та гострих кишкових інфекцій. Проводяться протиепідемічні, лікувально-профілактичні заходи, в осередках поводяться епідобстеження, посилений епіднагляд за об'єктами епідемічного ризику з використанням лабораторних методів досліджень, ведеться санітарно-освітня та роз'яснювальна робота з питань профілактики та лікування інфекційних захворювань. Але велику роль у попередженні спалахів на гострі кишкові інфекції і гепатит А відіграє громадська свідомість населення.

З метою попередження захворювань серед населення України на гострі кишкові інфекції та гепатит А Міністерство охорони здоров'я України рекомендує дотримуватися санітарно-гігієнічних профілактичних заходів, а саме:

- вживати доброякісну питну воду, що подається до споживача безпечними в епідемічному відношенні водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальними та санепідслужбами;

- не використовувати воду із сумнівних джерел водопостачання;

- воду з нецентралізованих джерел (копанок, колодязів тощо) перед вживанням необхідно кип'ятити;

- не вживати продукти сумнівної якості, придбані на стихійних ринках;

- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти під проточною водою.

Слід пам'ятати, що вірусний гепатит А та кишкові інфекції - захворювання "брудних рук", тому першочерговим і невід'ємним профілактичним заходом є регулярне миття рук, а також дотримання технологічного (температурного) приготування їжі.

Якщо ви візьмете за правило дотримуватися цих порад, ви захистите себе та свою родину від невиправданого ризику і хвороб.

Я бажаю вам здоров'я та безхмарного літнього відпочинку.

Міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також