Продолжается обновление Web-сайта СБУ

22.07.2003, 15:27

На Web-сайте Службы безопасности Украины размещена электронная версия 3-го выпуска журнала "З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ" (N 1/2 за 1997 год). (укр.)

Триває розпочате цього року оновлення Web-сайту Служби безпеки України. Зокрема, на сторінці Державного архіву СБ України вже розміщено електронні версії трьох випусків науково-документального журналу "З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ", що почав виходити друком з 1994 року. Всі користувачі мережі Інтернет протягом кількох місяців мають можливість ознайомитися з першими двома випусками (N 1 за 1994 рік та N 1/2 за 1995 рік), а також спецвипуском журналу, присвяченого участі співробітників органів державної безпеки УРСР у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (N 1 за 2001 рік).

Цього разу увазі громадськості пропонується третій випуск журналу (N 1/2 за 1997 рік). Доволі символічним виглядає те, що починається він розділом "Україна і Польща: шлях до порозуміння", зміст якого складають:

- Спільна заява Президентів України і Республіки Польща Л. Кучми і А. Кваснєвського "До порозуміння і єднання", підписана у Києві 21 травня 1997 року;

- інформація про Другий міжнародний науковий семінар "Українсько-польські стосунки у 1921-1947 рр.", що відбувся 19-23 березня 1997 року у Варшаві;

- стаття про започаткування спільного українсько-польського науково-документального видання "Польща та Україна у тридцятих - сорокових роках XX століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб;,

- оперативні документи колишнього НКВС СРСР 1937 р. у зв'язку з ліквідацією радянськими органами держбезпеки "Польської організації військової" ("ПОВ").

Ці матеріали були опубліковані 1997 року, проте не втратили своєї актуальності й сьогодні. Достатньо сказати, що лише в рамках реалізації науково-видавничого проекту "Польща та Україна у тридцятих - сорокових роках XX століття" спільною робочою групою Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ і Адміністрації Республіки Польща було підготовлено і видано два томи унікальних, раніше неопублікованих документів з архівів спецслужб обох країн, а зараз готуються чергові два томи, один з яких міститиме, зокрема, документи про трагічні події на Волині у 1943-1944 роках.

Щиро сподіваємося, що поява на Web-сайті Служби безпеки України матеріалів зазначеного та інших розділів 3-го випуску журналу "З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ" сприятиме більшої поінформованості науковців, працівників ЗМІ та широкого загалу з болючих проблем вітчизняної історії, а також історії наших найближчих сусідів.
По материалам пресс-центра Службы безопасности Украины.

Читайте також