Украина получит одноразовых шприцов на $259 тыс.

23.07.2003, 12:36

14 июля было получено подтверждение о предоставлении Украине от Совета Глобального альянса вакцин и иммунизации помощи в виде одноразовых шприцов и контейнеров для их утилизации на сумму $259 тыс. (укр.)

Допомога буде надаватися протягом трьох років на загальну суму $683,5 тис. (в цю суму увійде технічна допомога, розробка та впровадження пілотного регіону по переробці самоблокуючих шприців, проведення навчання медичних працівників, підвищення рівня поінформованості населення та медків тощо).

Дотримуючись принципу "Не зашкодь", Міністерство охорони здоров'я визнало проблему гарантування безпечності ін'єкцій одним з пріоритетних завдань.

Відомо, що ін'єкції (профілактичні та лікувальні) можуть стати джерелом інфікування для пацієнтів та медиків такими небезпечними хворобами, як гепатит В і С, ВІЛ, малярія тощо. Порушення технології введення імунобіологічних та медичних препаратів може стати однією з причин виникнення побічних реакцій або ускладнень. Крім того, небезпечна утилізація використаних ін'єкційних матеріалів може нанести шкоду оточуючому середовищу.

В зв'язку з вищевикладеним, уряд України у травні 2003 року звернувся до ГАВІ/Фонду Вакцин з проханням забезпечити підтримку в посиленні безпечності ін'єкцій.

Глобальний альянс вакцин та імунізації (ГАВІ) - це група організацій, які беруть участь у всесвітньому процесі по імунізації населення. Альянс створений у жовтні 1999 року. Ціль - підтримка національних програм імунізації і підвищення ефективності координації цих програм.

Україна вже має позитивний досвід співпраці з ГАВІ. У серпні 2002 року Правлінням ГАВІ було прийняте позитивне рішення щодо надання допомоги Україні у вигляді 1945000 доз вакцини на загальну суму $1,0313 млн. США. Процес поставки вакцин проводиться за участю ЮНІСЕФ. Починаючи з 2003 року діти України віком до 1 року мають можливість отримати щеплення проти гепатиту В вакциною наданою Глобальним альянсом з вакцинації та імунізації. Надання допомоги розраховано на п'ять років. За цей час в Україну поступить біля 6 мільйонів доз вакцини, що дозволить захистити від небезпечної хвороби та її ускладнень 2 мільйони дітей України.

В 2002 році Міністерство охорони здоров'я України провело оцінку рівня безпечності ін'єкцій. Отримані результати показали досить низький рівень ризику для пацієнтів і досить високий рівень ризику для медичних працівників та оточуючих (відкриті сміттєві баки, відсутність послідовного та регламентованого порядку утилізації відходів)

В межах міжвідомчого координаційного комітету була створена національна робоча група по безпечності ін'єкцій з залученням провідних фахівців.

Група розробила політику, план дій та бюджет. Згідно розробленій політиці, всі ін'єкції, які проводяться в державних або в приватних лікувальних закладах, повинні виконуватися з дотриманням правил безпеки та відповідної утилізації використаних матеріалів.

В поняття "безпечність ін'єкцій" вкладається: відсутність шкоди або ризику для пацієнта, медичних працівників та іншого персоналу, населення та оточуючого середовища

Міністерство охорони здоров'я України, оперуючи отриманими даними в результаті проведених досліджень та за допомогою фахівців Робочої Групи в травні 2003 року, представило на розгляд Глобального альянсу вакцин та імунізації (ГАВІ) заявку на допомогу у наданні одноразових шприців і контейнерів для їх утилізації.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також