Как родить здорового ребенка?

03.07.2003, 11:51

2 июля в Киеве состоялось заседание Национального пресс-клуба реформ на тему "Как родить здорового ребенка?". (укр.)

В обговоренні прийняли участь: Раїса Моісеєнко, начальник Управління організаційної медичної допомоги дітям і матерям Міністерства охорони здоров'я України; Галина Павлюк, заступник начальника Управління лікувально-профілактичної допомоги матерям і дітям м. Києва; Наталя Муравйова, головний неонатолог Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення м. Києва.

У своєму виступі Р. Моісеєнко дала стислу характеристику стану репродуктивного здоров'я жінок в Україні, перелічила нагальні проблеми, з якими стикається акушерсько-гінекологічна служба. Як було зазначено, останнім часом медиками спостерігається тенденція щодо погіршення стану репродуктивного здоров'я жінок. За статистичними показниками лише 30% пологів можна вважати нормальними. За останній час різко виросла кількість кесарський розтинів - 12% від загальної кількості пологів. Невтішні й інші показники, наприклад рівень анемії серед вагітних підвищився майже в 4 рази. Також Моісеєнко зазначила, що 28% немовлят вже при народженні мають різноманітні захворювання та відхилення від норми. Як свідчить міжнародна статистика така тенденція спостерігається в усьому світі. Сьогодні завдяки новим медичним технологіям українські фахівці мають змогу зберегти життя недоношеним та важкохворим народженим немовлятам. По деяким захворюванням після проведеного оперативного втручання або курсу лікування лікарі підтверджують повне відновлення стану здоров'я дитини, в деяких випадках вдається зберегти життя дитини, але ж уникнути інвалідності не вдається.

За даними МОЗ, серед дітей віком від 0 до 14 років реєструється 1,6 захворювання на рік. Сьогодні офіційно в Україні зареєстровано 143 тис. дітей до 16 років, яких визнано інвалідами. 10 років тому в абсолютних показниках ми говорили про 95 дітей - інвалідів на 10 тис. дітей. Сьогодні ми говоримо про 163 інваліди на 10 тис. дітей віком до 16 років.

Відповідаючи на запитання журналістів, Р. Моісеєнко зазначила, що незважаючи на те, що кількість пологів за останні роки значно зменшилась, доступність до акушерсько-гінекологічної допомоги не змінилась, кількість закладів навіть збільшилась. На сьогодні можна говорити про те, що 30% ліжок не завантажені.

Н. Муравйова розповіла про основні захворювання новонароджених, серед яких:

- на першому місці по кількості - гіпоксія плоду (кисневий голод дитини). Цей стан може виникнути під час вагітності та при пологах. В перспективі це може призвести до порушень центральної нервової системи;

- на другому місці - вроджена гіпертрофія (затримка внутріутробного розвитку);

- на третьому місці - вроджені вади розвитку. Сьогодні велика кількість таких вад при своєчасному оперативному втручанні виліковується на ранніх стадіях (вроджені вади серця, інше);

- проблемою є медична допомога передчасно народженим дітям (4,5% від загальної кількості пологів). Такі діти потребують додаткових консультацій, медичних обстежень, високих технологій в процесі догляду.

Закінчуючи дискусію, Р. Моісеєнко ще раз наголосила на тому, що галузь охорони здоров'я знаходиться в стані реформування та Міністерство відкрито до впровадження новітніх технологій.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також