"Нафтогаз України" увеличит объемы добычи газа

07.07.2003, 12:37

НАК "Нафтогаз України" планирует значительно увеличить объемы добычи природного газа за счет активизации геологоразведывательных работ и бурения эксплуатационных скважин. (укр.)

За останні п'ять років компанії вдалося стабілізувати видобуток газу та збільшити приріст запасів вуглеводнів. До 2007 року компанія планує досягти обсягу видобутку газу 22 млрд. куб. м на рік.

Українські поклади нафти і газу унікальні за своєю природою. Діапазон їх залягання в земній корі один з найширших у світі - від кількох сотень метрів до понад 7 км. Родовища нафти і газу на території України встановлені практично у всіх стратиграфічних горизонтах: від давніх девонських порід до відносно молодих неогенових. Крім того, надра України містять найрізноманітніші вуглеводні - від тяжких бітумів та в'язких нафт до легких газів та газового конденсату. Аналіз прогнозних ресурсів дозволяє сподіватися на відкриття найближчим часом кількох великих родовищ з запасами не менше 50 млн. тонн умовного палива. На сьогоднішній день компанія працює на 28 великих родовищах, початкові запаси найбільшого з яких, - Шебелинського, - складали 700 млрд. куб. м газу.

Основні сподівання на відкриття нових родовищ компанія покладає на розвідку глибоких горизонтів Дніпровсько-Донецької западини, яка є основним нафтогазоносним регіоном України і містить більшість українських запасів вуглеводнів, а також на нові геологічні структури, виявлені на шельфі Чорного моря. Важливою науково-практичною проблемою є розвиток нового для України напрямку геологорозвідувальних робіт - пошук нафти і газу у карбонатних пластах, які містять значні запаси вуглеводнів у багатьох регіонах світу, зокрема в країнах Перської затоки.

Для визначення достовірної ресурсної бази видобутку НАК "Нафтогаз України" здійснює приведення запасів своїх родовищ у відповідність до міжднародно визнаних вимог затвердженої постановою Кабінету Міністрів України Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр. За словами начальника департаменту з видобування газу та нафти Богдана Крупського, таким чином компанія буде мати реальне уявлення про те, що вона зможе видобути в перспективі. Роботи будуть закінчені протягом поточного року. Їх результати будуть передані до Державної геологічної служби для проведення експертизи та внесення уточнених запасів до Державного балансу запасів корисних копалин України.

Паралельно з цим "Нафтогаз України" братиме участь у тендерах на отримання ліцензій на геологічне вивчення та промислову розробку родовищ. На думку керівництва компанії, потужна матеріальна база, професійний кадровий склад "Нафтогазу" та його фінансова стабільність дозволяють розраховувати на перемогу у конкурсах.

Завдяки активізації геологорозвідувальних робіт, компанія у 2005-2006 роках планує нарощувати по 40-50 млн. т умовного палива розвіданих запасів вуглеводнів, що дозволить щорічно збільшувати обсяги видобутку природного газу на 1 млрд. куб. м. Як заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко: "Сьогодні ми починаємо реалізовувати амбіційну програму, яка дасть компанії можливість більш ефективно використовувати багатства українських надр. Запаси України величезні, і ми відкриємо ще не одне нове родовище".
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також