Украина будет обеспечена собственным ядерным топливом

07.07.2003, 17:08

Коллегия Министерства топлива и энергетики Украины 7 июля 2003 года определила механизм для финансового наполнения Комплексной программы создания ядерно-топливного цикла, выполнение которой позволит обеспечить Украину собственным ядерным топливом. (укр.)

На Колегії Міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов і доповідачі піддали жорсткій критиці стан виконання Програми, зокрема, її незадовільне фінансування. За рішенням Колегії, з липня 2003 року буде змінено систему фінансування Програми ядерно-паливного циклу (ЯПЦ) з тим, щоб гарантувати її наповнення грошовими надходженнями на 100%.

Також прийнято рішення створити вертикально-інтегровану структуру управління атомно-промисловим комплексом України. Це дасть змогу ефективно формувати і реалізовувати стратегічні та поточні завдання, об'єднати навколо їх виконання інтелектуальні, матеріальні та фінансові можливості всіх складових комплексу, досягти їх взаємозбалансованої діяльності, цілеспрямовано формувати і реалізовувати єдину технічну та кадрову політику.

Задля збереження та розвитку промислового потенціалу урановидобувного та цирконієвого виробництва, Колегія ухвалила першочергові заходи з виконання Комплексної програми ЯПЦ на наступні 4 роки. Виконання запланованих заходів дозволить отримати самоокупне цирконієве виробництво, а також ввести першу чергу Новокостянтинівського родовища природного урану, з якого на українських АЕС щороку може вироблятися до 50 млрд. квтг електроенергії.

Підсумки виконання комплексної програми ЯПЦ та ухвалені на Колегії рішення будуть винесені на розгляд Кабінету Міністрів та Ради національної безпеки України. Також будуть зроблені висновки щодо персональної відповідальності керівників, винних у зриві та невиконанні Програми.

Україна має найпотужніші у світі поклади урану та цирконію, які могли б повністю забезпечити роботу атомних електростанцій України на 100 років. Водночас, Україна володіє покладами вугілля, яких вистачить на 400 років. Як наголосив Міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов, розвиток ресурсної бази цих двох видів енергоносіїв повинен бути основною складовою енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

Атомна енергетика України є однією з найбільш стабільних галузей народного господарства України і виробляє 70-79 млрд. квтг електроенергії щороку. У загальному балансі України частка електроенергії, виробленої АЕС, у червні 2003 року становила 53,3%, а у першому півріччі ц. р. 45,7%. За розвіданими покладами урану Україна посідає шосте місце в світі і перше місце в Європі. У паливі, яке поставляється на АЕС України, частка урану власного виробництва становить сьогодні 30%. У 2002 році виробництво електричної і теплової енергії в Україні забезпечувалось такою структурою первинних енергоносіїв: ураном - 43,7%, вугіллям - 29,6%, природним газом - 18,8%, гідроресурсами - 7,4%, мазутом - 0,5%.

Таким чином, в Україні основними енергоносіями є природний уран і вугілля, запаси яких практично не обмежені.

Сировинна база уранового виробництва України базується на трьох діючих родовищах: Ватутінське, Мічуринське і Центральне і в цей час забезпечує близько 30% потреби атомної енергетики в природному урані.

Розвиток уранового виробництва є основною складовою частиною Програми створення ядерно-паливного циклу в Україні, затвердженої постановою уряду від 11 квітня 1995 року N267. Програмою передбачається збереження діючого потенціалу видобутку і переробки уранової сировини і збільшення його виробництва до повного забезпечення атомних станцій ядерним паливом.

Програмою створення ЯПЦ визначено організацію в Україні власного виробництва цирконієвих сплавів, прокату та комплектуючих виробів ядерного палива.

Із серпня 2002 року 100% фінансування Комплексної програми ЯПЦ передбачено за рахунок складової тарифу НАЕК "Енергоатом".

Станом на 01.01.2003 на виконання програми спрямовано 278,4 млн.грн., замість запланованих 1310,0 млн. грн. У 2003 році станом на 01.06.2003 - 17,4 млн. грн., замість передбачених 40 млн. грн. Загальна заборгованість НАЕК "Енергоатом" перед цільовим галузевим фондом створення ядерно-паливного циклу станом на 01.06.2003 становить 804,0 млн. грн., в тому числі за компенсаційне ядерне паливо - 670,6 млн. грн.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також