Украина делится своим опытом и знакомится с опытом Бразилии в борьбе со СПИДом

07.07.2003, 13:05

На прошлой неделе делегация во главе с Вице-премьер-министром Украины Дмитрием Табачником при участии Министра здравоохранения Украины Андрея Пидаева возвратилась из Бразилии, где находилась с официальным визитом. (укр.)

Метою візиту офіційної делегації була презентація Національної стратегії боротьби з ВІЛ/СНІДом в Україні та знайомство з досвідом Бразилії у справі боротьби з ВІЛ/СНІДом; інфраструктурою інституцій, зайнятих в секторі боротьби з ВІЛ/СНІД; з прикладами співпраці на рівні держави, муніципальних органів влади, недержавних організацій.

А. Підаєв в перший день візиту провів презентацію програми боротьби з ВІЛ/СНІДом в Україні. У другий день візиту Міністр охорони здоров'я України був присутній на офіційній зустрічі з першим заступником Міністра, керівником апарату Міністерства охорони здоров'я Антоніо Алвез де Соуза. Як стало відомо в процесі спілкування, в центральному апараті Міністерства охорони здоров'я Бразилії виключно питаннями СНІДу та ВІЛ-інфекції займаються 150 осіб.

Українська делегація прийняла участь в семінарі "Досвід штату Парана у боротьбі з ВІЛ/СНІД".

На тертій день делегація відвідала Центр медичних препаратів та ліків штату Парана та ознайомилась з програмою боротьби з ВІЛ/СНІД муніципалітету міста.

Четвертого дня делегація була присутня на презентації програми боротьби з ВІЛ/СНІД штату Ріо-де-Жанейро, муніципальної програми боротьби з ВІЛ/СНІД м. Ріо-де-Жанейро та Університету штату Ріо-де-Жанейро.

На п'ятий день візиту делегація ознайомилась з діяльністю фонду Фіокруз та його фармакологічної лабораторії Фар-Мангіньос, зустрілась з Президентом Форуму неурядових організацій штату Ріо-де-Жанейро, головою Національної мережі "Секс Воркерс" Габріелою Лейте (Ms. Gabriela Leite) та іншими представниками Фонду, відвідала асоціацію зменшення наслідків СНІДу.

Після закінчення візиту А. Підаєв відзначив корисність таких поїздок і ознайомлення з Національними стратегіями інших регіонів.

Офіційно сьогодні в Бразилії зареєстровано 257 тис. осіб хворих на СНІД (загальне населення Бразилії - 172,5 млн.). Специфікою системи нагляду та моніторингу ВІЛ/СНІДу в Бразилії є реєстрація лише осіб, хворих на СНІД. За приблизними оцінками загальна кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД становить близько 600 тис. Основний шлях передачі інфекції: гетеросексуальний (превалює інфікування в маленьких містах серед бідних жінок).

Загальний щорічний бюджет на систему охорони здоров'я в Бразилії складає $212 млрд. на рік (загальний щорічний бюджет України на систему охорони здоров'я в Україні складає $1,207 млрд.). Державні щорічні асигнування на боротьбу з ВІЛ/СНІДом складають $262 млн. на рік. 125 тис. осіб отримують лікування антиретравірусними препаратами за рахунок держави. Особливості державної програми боротьби з ВІЛ/СНІДом Бразилії: швидке реагування держави з початку епідемії, баланс профілактики та лікування, дотримання прав людини, громадський контроль за виконанням програми.

В Бразилії 1983 рік вважається стартовим в справі боротьби з ВІЛ/СНІДом. Сьогодні в Бразилії функціонує державна програма, основними принципами якої є: універсальність; безоплатність; наявність національного контролю; пріоритет лікування. Допомога ВІЛ-інфікованим особам надається в будь-яких лікувальних закладах, система відкриття спеціалізованих клінік не практикується.

В Бразилії зареєстровано 14 антиретровірусних препаратів (8 - національного виробництва). Середня вартість антиретровірусної терапії на одного хворого на рік складає $2 тис. (для порівняння, в Україні ця вартість складає $7 тис.). Завдяки реалізації національної програми, Бразилія досягла значних результатів: зниження смертності на 40-70%, зменшення захворюваність на СНІД на 60-80%, зменшення потреби в госпіталізації в 7 разів.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також