В закон о порядке погашения обязательств плательщика налогов могут быть внесены изменения

20.09.2003, 12:59

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о внесении изменений в Закон "О порядке погашения обязательств плательщика налогов перед бюджетом и государственными целевыми фондами". (укр.)

Цей проект закону внесений народним депутатом В. Горбачовим.

Законопроектом пропонується методику визначення сум податкових зобов'язань за непрямими методами затверджувати законом України, а також запровадити виключно судовий порядок прийняття рішень про сплату податкових зобов'язань, які визначені із застосуванням непрямих методів.

На думку членів Комітету, пропозиція щодо затвердження методики визначення сум податкових зобов'язань за непрямими методами законом України у повній мірі узгоджується з вимогами частини 2 статті 92 Конституції України, відповідно до яких система оподаткування, податки і збори встановлюються виключно законами України. Також стаття 1 Закону "Про систему оподаткування" передбачає, що "ставки, механізм справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), за винятком особливих видів мита, і пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування".

Наголошувалося, що тільки законами з оподаткування має регулюватися механізм оподаткування тим чи іншим податком, оскільки наявність, крім законів, ще додаткових численних підзаконних актів (які не завжди відповідають положенням закону), призводить до заплутаності чинного законодавства і, відповідно, - до численних суперечок між платниками податків та податковими органами країни. Крім того, визначення механізму застосування непрямих методів у законодавчому порядку є посиленням гарантій платників податків і тому варті підтримки Також є слушною пропозиція проекту про сплату податкових зобов'язань, нарахованих податковим органом з використанням непрямого методу тільки на підставі прийнятого у судовому порядку рішення.

Оскільки, згідно статті 43 ГПК України та статті 62 ЦПК України, "суд при винесенні рішення оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Отже, застосування непрямих методів визначення сум податкових зобов'язань на підставі рішення суду дозволить уникати можливих помилок та спорів між платниками податків та податковими органами з приводу дотримання податкового законодавства України, а також максимально об'єктивно і неупереджено виконувати положення пункту 4.3 статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", норми яких регламентують процедуру визначення сум податкового зобов'язання за непрямими методами", - зазначив автор законопроекту.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также