Готов к рассмотрению законопроект о выборах народных депутатов Украины

23.09.2003, 11:30

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендует парламенту поддержать за основу проект закона о выборах народных депутатов Украины. (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами М. Рудьковським, Ю. Ключковським, В. Олуйком, Г. Пономаренком.

Автори зазначили, що в доопрацьованому проекті враховано зауваження народних депутатів України щодо врегулювання питання формування і уточнення списків виборців, подання декларації про майно та доходи кандидатів у депутати, підстав для прийняття рішень про скасування реєстрації кандидатів у депутати та деякі інші питання, на які зверталася увага при обговоренні законопроекту у першому читанні, а також враховано ряд зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

Проект визначає засади, систему та порядок виборів народних депутатів України з урахуванням сучасного етапу і тенденцій подальшого розвитку парламентаризму в нашій держані, а також досвіду виборів народних депутатів у 2002 році. Законопроект відповідає Конституції України, враховує вимоги до виборчого законодавства, викладені у рішенні Конституційного Суду України, Рекомендації Ради Європи щодо забезпечення прав громадян під час виборів, а також рекомендації ОБСЄ за наслідками спостереження за виборами до Верховної Ради України в 2002 році.

"Враховуючи тенденції до переоцінки ролі виборчої системи, зокрема, Президентом України, проект пропонує застосувати для виборів народних депутатів пропорційну систему з єдиним загальнодержавним виборчим округом, у якому партії та їх виборчі блоки висувають єдині виборчі списки кандидатів у народні депутати. Така система, з одного боку, дозволяє зробити представництво політичних сил дійсно пропорційним до результатів волевиявлення Українського народу; з іншого, сприяє консолідації України, а не її регіоналізації", - наголосили члени Комітету.

Представляючи законопроект, народні депутати зазначили, що в ньому, зокрема:
- вдосконалено ряд норм, пов'язаних із формуванням та уточненням списків виборців;
- більш чіткою та однозначною запропоновано процедурну частину виборчого закону, пов'язану з підготовкою, проведенням голосування, підрахунком голосів та встановленням результатів виборів;
- окремим розділом винесено порядок оскарження рішень, дій та бездіяльності суб'єктів виборчого процесу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также