Усилия Украины направлены на преодоление эпидемии ВИЧ/СПИД

29.09.2003, 12:11

Министр здравоохранения Украины Андрей Пидаев в составе официальной делегации Украины на прошлой неделе принимал участие в заседаниях 58 сессии Генеральной ассамблеи ООН. (укр.)

В ході офіційного візиту, міністр охорони здоров'я провів низку зустрічей із закордонними колегами, прийняв участь у пленарному засіданні високого рівня, присвяченого підсумкам 26-ї спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН "Впровадження декларації про відданість у справі боротьби з ВІЛ/СНІДом".

Віце-прем'єр-міністр України Д. В. Табачник та міністр охорони здоров'я А. В. Підаєв взяли участь у "круглому столі" на тему "фінансування глобальних епідемій", в рамках якого мали бесіду з Міністром охорони здоров'я США Т. Томпсоном, якого у січні 2003 року обрано головою Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. В процесі спілкування, співрозмовники порушили широке коло питань стосовно зупинення розповсюдження епідемії ВІЛ/СНІДу, а також питання взаємодії України та Сполучених Штатів в рамках реалізації гранту Глобального фонду.

Міністр охорони здоров'я США дав високу оцінку зусиллям уряду України у напрямку реалізації Декларації про відданість справі боротьби з ВІЛ/СНІДом та об'єднання зусиль урядових структур, громадськості та неурядових організацій в рамках Координаційного механізму країни.

У вівторок віце-прем'єр-міністр України Д. В. Табачник та міністр охорони здоров'я А. В. Підаєв зустрілися зі Спеціальним посланником Генерального Секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІДу для країн Східної Європи, Ларсом О. Каллінгсом. В ході зустрічі була обговорена подальша співпраця ООН з Урядом України, особливої уваги набула пропозиція Президента України, яка пролунала в ході його виступу на пленарному засіданні високого рівня з питань ВІЛ/СНІДу, щодо необхідності розглядання можливості заохочення фінансового донорства для реалізації медичних проектів з боротьби зі СНІДом шляхом впровадження спеціальної міжнародної відзнаки. Окремо співрозмовники обговорювали зусилля, які вживаються в Україні, з метою профілактики ВІЛ/СНІДу, спираючись на те, що міжнародною спільнотою Україна сьогодні визнається регіональним лідером в реагуванні на виклики ВІЛ/СНІД.

Міністр охорони здоров'я України, аналізуючи низку проведених зустрічей та підводячи підсумки візиту, зазначив: "Хвороба як птаха не знає кордонів, і для її подолання необхідне об'єднання зусиль всієї міжнародної спільноти. Тільки активне міжнародне співробітництво і партнерство, консолідована робота на всіх рівнях можуть дати достойну відповідь епідемії.

У ході зустрічей і дебатів, котрі проходили в рамках Генеральної Асамблеї наші співрозмовники неодноразово підкреслювали, що Україна є регіональним лідером в реагуванні на поширення епідемії.

Сьогодні зусилля України, спрямовані на подолання епідемії ВІЛ/СНІДу, а це в першу чергу забезпечення соціальних і економічних прав хворих на СНІД, отримали високу оцінку з боку міжнародної спільноти. Для уряду України це важливий індикатор. Минулі чотири місяці мали досить важливе значення - почалася робота з реалізації Гранту Глобального Фонду, і ми можемо з впевненістю сказати, що Україна володіє всіма необхідними ресурсами для протидії епідемії".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також