Спикер Верховной Рады обратился к президенту ПАСЕ

12.01.2004, 11:07

Председатель Верховной Рады Украины Владимир Литвин направил письмо президенту Парламентской ассамблеи Совета Европы Петеру Шидеру, в котором проинформировал его и членов Бюро ПАСЕ о последних событиях в украинском парламенте в связи с принятием решений относительно проведения конституционной реформы в Украине. (укр.)

За словами В. Литвина, ці рішення "викликали помітний інтерес, зокрема, і серед наших колег в Парламентській асамблеї". "Про це свідчить і рішення Моніторингового комітету від 7 січня 2004 року стосовно пропозиції Бюро ПАРЄ розглянути питання внесення до порядку денного першої частини сесії ПАРЄ 2004 року (в порядку термінової процедури) окремого питання щодо України", - зазначає голова Верховної Ради України.

В. Литвин наводить хронологію процесу конституційної реформи та основні ідеї, що лягли в основу законопроектів про внесення змін до Конституції України. Основною ідеєю, підкреслює голова Верховної Ради України, є перехід до парламентсько-президентської форми державного правління. "Варто зазначити, що подібні думки й раніше неодноразово висловлювалися представниками різних політичних сил України", - йдеться у листі.

В. Литвин, зокрема, повідомляє, що Конституційний Суд України, розглянувши три законопроекти про внесення змін до Основного Закону (реєстраційний N 3207-1, 4105 та 4180), дав висновки на їх відповідність (за винятком одного положення законопроекту N 3207-1) Конституції України, надавши таким чином можливість для подальшого розгляду цих законопроектів парламентом. Законопроект N 3207 після направлення до Конституційного Суду України був відкликаний Президентом України.

З ініціативи Верховної Ради України, повідомляє В. Литвин, зазначені законопроекти були опрацьовані Венеціанською комісією, експертні висновки якої стали предметом уважного вивчення Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України.

Верховна Рада України, йдеться у листі, 9 грудня 2003 року 239 голосами народних депутатів доручила Тимчасовій спеціальній комісії парламенту доопрацювати відповідні законопроекти з урахуванням висновків Конституційного Суду України і подати їх парламенту для розгляду на предмет попереднього схвалення 23 грудня 2003 року. "Комісія здійснила відповідне доопрацювання, взявши за основу законопроект N 4105", - повідомляє В. Литвин.

В. Литвин інформує, що після завершення його доопрацювання до розкладу роботи парламенту було включене питання про попереднє схвалення змін до Конституції України. "Таке рішення не викликало заперечень народних депутатів України, - говорить В. Литвин. - При цьому передбачалося провести розгляд та голосування щодо всіх законопроектів (реєстраційний N 3207-1, 4105 та 4180), стосовно яких були отримані висновки Конституційного Суду України".

24 грудня 2003 року законопроект N 4105 було попередньо схвалено парламентом, і за це рішення відкритим голосуванням шляхом підняття рук проголосували 276 народних депутатів. Голосування, зазначає В. Литвин, було засвідчено особистими підписами парламентаріїв.

"Такий спосіб голосування є відхиленням від звичайно прийнятого у парламенті способу голосування із застосуванням електронних карток, однак не суперечить ні Конституції України, ні Регламенту Верховної Ради України. До того ж, зважаючи на ситуацію в сесійному залі, у тому числі на технічний стан електронної системи підрахунку голосів, яку представниками депутатських фракцій опозиції було виведено з ладу, народні депутати прийняли рішення про зміну встановленого Регламентом способу голосування, підтримавши таке рішення особистими підписами", - наголошує В. Литвин.

"При цьому слід зазначити, що інтенсивні переговори між представниками депутатських фракцій, а також мої пропозиції щодо можливих способів голосування по законопроектах та виходу з кризової ситуації не знайшли підтримки у представників депутатської меншості", - підкреслює голова Верховної Ради України.

В. Литвин повідомляє, що з огляду на те, що до попередньо схваленого законопроекту N 4105 внесено поправки, він був повторно направлений до Конституційного Суду України для отримання висновку щодо його відповідності Конституції.

В. Литвин звертається до Президента та членів Бюро ПАРЄ із проханням "зважено підійти до пропозиції Моніторингового комітету від 7 січня 2004 року в частині розгляду окремого питання щодо України та утриматися від прийняття будь-якого рішення без всебічного і ґрунтовного вивчення цього питання безпосередньо в Україні".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також