Состоялось заседание Кабинета Министров Украины

15.01.2004, 11:23

Премьер-министр Украины Виктор Янукович очертил наиболее важные задания, которые стоят перед правительством в текущем году. (укр.)

У ході засідання Кабінету Міністрів України прем'єр-міністр Віктор Янукович зазначив, що найбільш важливими результатами минулого року є забезпечення динамічного розвитку економіки, реальне вирішення нагальних соціальних питань. Досягнуто зростання ВВП на 8%, підвищення розмірів середньої заробітної плати на 23% в цілому в державі та на 32% - в бюджетній сфері, започатковано податкову і конституційну реформи. Водночас, у нинішньому році перед урядом стоїть відповідальне завдання закріпити позитивні тенденції соціально-економічного розвитку. На думку прем'єр-міністра, для цього уряду необхідно працювати більш скоординовано як єдина команда. Саме з цією метою, за словами глави уряду, проведені останні кадрові зміни в складі Кабінету Міністрів.

Віктор Янукович зазначив, що до Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, схваленої Верховною Радою навеснi минулого року, будуть внесенi певні змiни. Таке коригування, на його думку, необхiдне в зв'язку з тим, що окремі показники, закладені в Програму дій уряду ще тоді, коли вона розроблялася, не враховують параметри Державного бюджеті на 2004 рік. Прем'єр-міністр доручив міністерствам та відомствам найближчим часом внести відповідні пропозиції з цього питання.

Серед найбільш важливих завдань, які стоять перед урядом у поточному році, Віктор Янукович відзначив розробку та впровадження заходів з детінізації економіки, першим кроком у реалізації яких є боротьба з відмиванням "брудних" грошей. Глава уряду доручив відпрацювати комплексну Програму детінізації економіки та включити її основні положення до Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв. Прем'єр-міністр вважає, що цим документом має бути передбачено як здійснення оперативних заходів, так й підготовка та прийняття законопроектів, що сприятимуть процесу легалізації доходів.

В ході засідання уряду було прийнято рішення про утворення Консультативної ради з питань співробітництва Верховної Ради і Кабінету Міністрів. На думку глави уряду, дуже важливо, щоб в умовах політичного загострення в нашій державі працював цей стабілізуючий орган. Утворення Консультативної ради сприятиме поглибленню співпраці та солідарної відповідальності парламенту і уряду та стане одним з дієвих інструментів реалізації Політичної угоди про створення парламентсько-урядової коаліції, - наголосив Віктор Янукович.

За словами прем'єр-міністра, конституційна реформа не є догмою, її головна мета полягає у відпрацюванні механізмів співпраці всіх гілок влади. Це стосується перерозподілу обов'язків між гілками влади та підвищення рівня спільної відповідальності за ситуацію в державі. Виконавча влада, а це не тільки уряд, а й регіональна, місцева влада, зацікавлена у здійсненні конституційної реформи, оскільки розширяться її повноваження та відповідальність, що надасть можливість більш якісно виконувати поставлені перед нею завдання, - підкреслив глава уряду. У зв'язку з цим, Віктор Янукович звернувся до членів Кабінету Міністрів як представників політичних сил провести відповідну роботу з фракціями та депутатськими групами, які вони представляють, з метою узгодження позицій щодо впровадження конституційної реформи.

Прем'єр-міністр також наголосив, що важливим обов'язком уряду у нинішньому році є забезпечення прозорих демократичних президентських виборів.

У ході засідання уряду було розглянуто та схвалено близько 50 нормативно-правових актів, серед яких законопроект "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", спрямований на покращення умов працевлаштування інвалідів, а також постанову уряду "Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти".
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також