Состоялись очередные консультации по урегулированию Приднестровского конфликта

20.01.2004, 11:07

16 января в Брюсселе состоялся второй раунд консультаций экспертов Украины, Республики Молдова и Европейского Союза по вопросам пограничных и таможенных аспектов, связанных с урегулированием Приднестровского конфликта в Молдове. (укр.)

У ході консультацій, в яких взяли участь представники міністерств закордонних справ, прикордонних, митних служб України та Республіки Молдова, а також генеральних директоратів ЄК з зовнішніх зв'язків, юстиції і внутрішніх справ, оподаткування і митного союзу та офісу Євродопомоги були обговорені наступні питання: розвиток ситуації у Молдові та Україні з питань, які мають відношення до теми консультацій, перспективи запровадження спільного контролю, заходи підтримки з боку Європейського Союзу.

При обговоренні першого питання порядку денного було відзначено важливе значення укладених Україною та Молдовою у минулому році протоколів про взаємне визнання митних документів і митних забезпечень, а також про співробітництво у протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів, вибухових речовин, наркотиків, психотропних речовин і прекурсорів. У ході консультацій сторони констатували належне виконання згаданих документів, що дозволило налагодити механізм регулярного обміну митними даними, у тому числі, щодо обсягів переміщення товарів з/до Придністровського регіону РМ.

Окрім цього, було позитивно сприйнято інформацію української сторони про високий рівень надійності охорони україно-молдовського кордону і, зокрема, його Придністровської ділянки. Показовими, у цьому зв'язку, є також факт найвищої щільності охорони україно-молдовського кордону українськими прикордонниками та результати боротьби з контрабандною діяльністю.

Так, у 2003 році митницями, які знаходяться на україно-молдовському кордоні, було заведено 4949 справ про порушення митних правил на суму 27,2 млн. грн., що становить 12% від загальної кількості справ заведених митними органами України; порушено 56 кримінальних справ (13% від загальної кількості), вартість предметів контрабанди склала 10,9 млн. грн. У 2003 році у порівнянні з 2002 роком була зафіксована тенденція збільшення вартості предметів правопорушень та кількості виявлених справ про порушення митних правил. Відповідно кількісні показники щодо кримінальних справ про контрабанду зросли на 56%. Всього у 2003 році на україно-молдавському було припинено 32 спроби незаконного переміщення зброї та боєприпасів. Протягом 9 місяців 2003 року припинено 152 спроби незаконного переміщення наркотичних засобів та прекурсорів.

Що стосується митниць, які знаходяться на придністровській ділянці україно-молдовського державного кордону, то протягом минулого року ними було заведено 1640 справ про порушення митних правил (що складає 32% від загальної кількості справ, заведених на українсько-молдавському кордоні) на суму 6,6 (24%) млн. грн.; було порушено 14 (25%) кримінальних справ про контрабанду. У результаті вжитих відповідних заходів протягом 2003 року на придністровській ділянці кордону попереджено 29 спроб незаконного переміщення наркотичних засобів та психотропних речовин, зафіксовано 12 випадків затримання зброї та боєприпасів.

Під час обговорення другого пункту порядку денного українською стороною було презентовано Концепцію розвитку спільного контролю у пунктах пропуску на україно-молдовському кордоні. В цілому, документ був схвально оцінено учасниками консультацій. Водночас, було відзначено, що запровадженню такого контролю у пунктах пропуску на придністровській ділянці україно-молдовського державного кордону перешкоджає відсутність необхідних умов та невідповідність загальновизнаним міжнародним принципам здійснення спільного контролю.

Разом з тим, сторонами на початку січня ц. р. були узгоджені протоколи про здійснення спільного контролю у п'яти пунктах пропуску на україно-молдовському кордоні - "Мамалига-Крива", "Кельменці-Ларга", "Россошани-Брічень", "Рені-Джюрджюлешть", "Зелена-Медвежа", що дозволить, при вдосконаленні їх інфраструктури і рівня забезпеченості засобами технічного контролю, налагодити цю прогресивну форму контролю у згаданих пунктах пропуску.

Як українська, так і молдовська сторона висловили сподівання на отримання для цих потребу фінансової та технічної допомоги з боку ЄС. ЄСівська сторона, у свою чергу, висловила готовність розглянути пропозиції України і Молдови щодо можливих напрямків використання фінансової допомоги, у тому числі, спрямованих на проведення демаркації україно-молдовського державного кордону. За результатами консультацій усі сторони-учасниці переговорів були одностайні у констатації значного прогресу щодо вирішення митних та прикордонних аспектів Придністровського врегулювання. Було прийняте рішення про доцільність подальшого проведення консультацій у зазначеному форматі. Як відомо, проведення консультацій було ініційовано членом Європейської Комісії Крістофером Паттеном у 2002 році і підтримано міністрами закордонних справ України та Республіки Молдова.
По материалам официального сайта Представительства Украины при Европейском Союзе.

Читайте також