В Киеве состоялась пресс-конференция докладчиков Мониторингового комитета ПАСЕ

21.01.2004, 15:34

20 января в Верховной Раде Украины прошла пресс-конференция докладчиков Мониторингового комитета Парламентской ассамблеи Совета Европы (ПАСЕ) Ханны Северинсен и Ренаты Вольвенд. (укр.)

У прес-конференції взяли участь голова Постійного делегації Верховної Ради в Парламентській Асамблеї Ради Європи народний депутат Борис Олійник та його заступник у Постійній делегації народний депутат Анатолій Раханський.

Доповідачі поінформували журналістів про проведені у ході візиту в Україну зустрічі з представниками Верховної Ради, Адміністрації Президента, Конституційного Суду, міністерства юстиції, Генеральної прокуратури.

Х. Северінсен зазначила, що метою незапланованого візиту представників ПАРЄ в Україну (плановий візит мав відбутися в лютому) став збір фактів про голосування у Верховній Раді 24 грудня 2003 р. законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Доповідач Моніторингового комітету ПАРЄ наголосила, що Парламентська асамблея чотири роки тому розглядала питання про внесення змін до Конституції України. Тоді було зроблено наголос на тому, щоб такі зміни відбувались конституційним шляхом. "Зміни до Конституції - це ... не зміна сорочки, а довготривалий процес", - зазначила Х. Северінсен, - Важливо, щоб парламентські більшість і опозиція сіли за стіл переговорів і досягли компромісу".

Х. Северінсен також наголосила на тому, що президентські вибори, які будуть проведені в Україні у жовтні цього року, мають відбуватись демократично. Доповідач, однак, висловила сумнів у тому, що це можливо одразу після внесення змін до Конституції.

Доповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ за результатами візиту підготують звіт про ситуацію навколо розгляду в українському парламенті проекту закону про внесення змін до Конституції, а також проект резолюції ПАРЄ.

Заступник голови Постійної делегації Верховної Ради в Парламентської асамблеї Ради Європи народний депутат Анатолій Раханський розповів про засідання Моніторингового комітету 7 січня цього року, на якому було запропоновано ПАРЄ розгляд питання про конституційну кризу в Україні. Він звинуватив Моніторинговий комітет у порушенні регламенту, оскільки рішення було прийняте без обговорення.

Х. Северінсен вважає, що порушення регламенту не було, оскільки питання було включене до порядку денного.

Інший доповідач Моніторингового комітету Ренате Вольвенд зазначила, що метою візиту доповідачів є "не повчання у черговий раз представників влади в Україні як слід чи не слід проводити конституційну реформу, а надання допомоги і пошук шляхів для інтенсифікації діалогу між різними гілками влади". Таку допомогу, за словами Р. Вольвенд, РЄ вже надає Україні.

Під час прес-конференції доповідачі відповіли на інші запитання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також