МИД расценивает заявления докладчиков ПАСЕ как вмешательство во внутренние дела Украины

24.01.2004, 14:09

Министерство иностранных дел Украины расценивает ряд "предвзятых заявлений докладчиков ПАСЕ Ханне Северинсен и Ренаты Вольвенд о ходе конституционной реформы как вмешательство во внутренние дела Украины. (укр.)

Україна вітає інтерес, що виявляється в світі до внутрішніх реформ у нашій державі. Міжнародна підтримка політичних та економічних перетворень є важливим фактором успішного реформування українського суспільства.

Нинішня конституційна реформа саме спрямована на вдосконалення політичної системи України відповідно до європейських стандартів, забезпечення ефективного функціонування в Україні відповідальної законодавчої та виконавчої влади.

Єдиним легітимним органом, уповноваженим Конституцією та законодавством України на здійснення конституційних перетворень, є Верховна Рада України. Вона наділена виборцями нашої держави усіма повноваженнями, необхідними для прийняття рішень по здійсненню конституційної реформи. Порушення таких прав українського парламенту суперечить стандартам Ради Європи і є недопустимим.

Конституцією України чітко визначена процедура внесення конституційних змін. Будь-який тиск чи перешкоди обговоренню та погодженню Верховною Радою змін до Основного Закону суперечать букві та духу як самої Конституції України, так і принципам і нормам міжнародного права, зокрема стандартам Ради Європи.

У цьому зв'язку МЗС України розцінює низку упереджених заяв доповідачів ПА РЄ Х. Северінсен та Р. Вольвенд стосовно ходу конституційної реформи як втручання у внутрішні справи України, що не сприяє утвердженню стандартів Ради Європи в нашій державі.

Україна, яка послідовно прагне жити за європейськими правилами, зацікавлена у конструктивному діалозі з міжнародною спільнотою, сприймаючи доброзичливі поради і відкидаючи будь-які форми тиску. Ключовою умовою ефективного здійснення цього діалогу є дотримання міжнародновизнаних норм та стандартів, насамперед - повага до права Верховної Ради України, що діє відповідно до Конституції України від імені українських виборців, самостійно, без зовнішнього тиску приймати рішення, що належать до її компетенції.
Инф. пресс-службы МИД Украины.

Читайте також