Состоялось заседание Координационного комитета по борьбе с коррупцией и организованной преступностью в Украине

08.10.2004, 11:56

7 октября состоялось заседание Координационного комитета при Президенте Украины по борьбе с коррупцией и организованной преступностью. (укр.)

На засіданнi Координаційного комітету за дорученням Президента України Леоніда Кучми розглядалися результати перевірок, проведених Координаційним комітетом щодо дотримання чинного законодавства, указів Президента України в діяльності органів державного управління.

Під час засідання, зокрема, розглядалися результати перевірки розподілу та використання земель Шацького національного природного парку в Волинській області та результати перевірки дотримання законності під час здійснення лізингової діяльності із сільськогосподарською технікою ВАТ "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг".

За результатами перевірки розподілу та використання земель Шацького національного природного парку у Волинській області, який рішенням ЮНЕСКО віднесено до світової мережі унікальних біосферних об'єктів, встановлено численні грубі порушення природоохоронного, земельного та санітарного законодавства.

Майже половина земель, переданих у постійне користування парку на виконання Указу Президента України від 16 серпня 1999 року N 992, досі взагалі не має правовстановлюючих документів, що призводить до незаконної передачі земельних ділянок в приватну власність, у тому числі окремим керівникам місцевих органів влади, контролюючих і правоохоронних органів.

Тільки за одним розпорядженням голови Шацької райдержадміністрації в серпні 2003 року на території парку біля озера Світязь без проведення обов'язкової екологічної експертизи громадянам надано 98 ділянок, площею близько 6,5 гектарів.

Будівництво об'єктів здійснюється із систематичним порушенням державних будівельних норм, за відсутності жодної проектної документації, обов'язкових висновків санітарно-гігієнічних, екологічних і пожежно-технічних експертиз та навіть дозволу на початок будівельних робіт. Нерідко ці роботи проводяться безпосередньо в зоні ґрунтових вод, які є джерелом поповнення прісною водою озер парку, що призводить до загибелі іхтіофауни та знищення екологічної рівноваги, що створювалася упродовж тисячоріч.

Численні порушення земельного, природоохоронного та санітарного законодавства призводять до стрімкого знищення флори і фауни Шацького парку як однієї з частин українського національного надбання.

Особливе занепокоєння викликає й те, що всі зазначені порушення були виявлені тільки Координаційним комітетом, тоді як контролюючі та правоохоронні органи, зобов'язані здійснювати державний контроль та прокурорський нагляд за дотриманням чинного законодавства, упродовж тривалого часу взагалі не вживали жодних заходів щодо їх усунення.

У ході перевірки дотримання законності під час здійснення лізингової діяльності із сільськогосподарською технікою встановлено, що ВАТ "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" не забезпечила виконання вимог Указу Президента України від 23 лютого 2001 року N 111 "Про додаткові заходи щодо дальшого розвитку лізингу в аграрному секторі економіки" щодо ефективного використання державних коштів для забезпечення сільськогосподарських підприємств технікою саме вітчизняного виробництва.

Договори щодо закупівлі сільськогосподарської техніки нерідко укладаються не з її виробниками, а з комерційними структурами-посередниками, у низці випадків йдеться про придбання техніки фактично іноземного, а не вітчизняного виробництва. На порушення вимог Закону України "Про фінансовий лізинг", відповідних постанов Кабінету Міністрів України техніка нерідко передається лізингоодержувачам без обов'язкової передоплати, без укладення договорів застави. Відповідні платежі за її використання стягуються несвоєчасно та не в повному обсязі. Не вживаються вичерпні заходи щодо вилучення техніки у боржників та укладення договорів повторного лізингу з іншими платоспроможними підприємствами, непоодинокі випадки її розукомплектування та крадіжок.

Унаслідок зазначених порушень сума недоотриманих державою в особі НАК "Украгролізинг" коштів за передану в лізинг техніку станом на 1 вересня 2004 року становила понад 253 млн. грн., а заборгованість перед українськими виробниками такої техніки - близько 63 млн. грн.

Не набагато краще становище з погашенням заборгованості за використання сільськогосподарської техніки, придбаної за іноземні кредити, які одержані під гарантії уряду. Зокрема, починаючи з 1994 року позичальники таких кредитів відшкодували державі лише $180 із $948 отриманих мільйонів, або тільки 19%, а прострочена заборгованість за ними становить вже 4,1 мільярда гривень.

За результатами засідання Координаційного комітету відповідним міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади, правоохоронним органам доручено вжити додаткових заходів щодо усунення причин і умов, які сприяли зазначеним порушенням закону.

Крім того, Президенту України внесено пропозиції щодо притягнення винних у цьому службових осіб до передбаченої законом відповідальності.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також