В Украине проходит неделя поддержки грудного кормления

10.11.2004, 12:10

С 8 по 15 ноября в Украине 2004 года в Украине проходит неделя поддержки грудного кормления. (укр.)

В умовах підвищення питомої ваги вагітних і немовлят з високим перинатальним ризиком і перинатальною патологією особливої актуальності набуває оптимальне харчування дітей, котре дозволяє забезпечити здоров'я та фізіологічний розвиток дитини.

Грудне вигодовування дитини є золотим стандартом фізіологічного росту і психоемоційного розвитку немовлят, формування психоемоційної єдності з матір'ю, фізіологічне продовження пренатального харчування і постнатального розвитку дитини.

В Конвенції про права дитини зазначено, що кожна дитина має право на забезпечення її раціональним харчуванням, яке дасть змогу фізіологічного розвитку і формування здоров'я.

Грудне вигодовування є найкращим способом забезпечення росту і розвитку немовляти.

Міжнародні документи щодо підтримки грудного вигодовування:

"Охорона, заохочення і підтримка грудного вигодовування: особлива роль родопомічних закладів". Спільна декларація ВООЗ/ЮНІСЕФ, Женева, ВОЗ, 1989 р. Вперше були проголошені 10 принципів грудного вигодовування.

З метою впровадження 10 кроків (принципів) грудного вигодовування за ініціативою ВООЗ-ЮНІСЕФ на Нараді Міжнародної педіатричної асоціації, яка відбулася в Анкарі 1991 року була прийнята програма "Лікарня, доброзичлива до дитини".

В березні 2000 р. в Женеві відбулася консультативна Нарада з метою оцінки політики годування дітей раннього віку та розробки стратегії дій на наступне десятиріччя.

24 листопада 2001 року 109-ю сесією виконавчого комітету ВООЗ прийнята "Глобальна стратегія з годування дітей грудного та раннього віку"

В доповіді секретаріату відзначено, що на 101-ій сесії в січні 1998 року виконавчий комітет закликав поновити відданість насамперед грудному вигодовування і адекватному пригодовуванню та харчуванню дітей грудного і раннього віку.

З метою оцінки політики годування дітей грудного і раннього віку, аналізу провідних заходів і розробки загальної стратегії на наступне десятиріччя ВООЗ в тісній співпраці з ЮНІСЕФ організувала консультативну нараду (Женева, 13-17 березня 2002 р.) з цих питань.

Головним напрямком глобальної стратегії щодо годування дітей грудного та раннього віку є підтримка грудного вигодовування з своєчасним введенням пригодовування, що дозволить покращити стан здоров'я дітей, а державам вирішити свої соціально-економічні проблемиТакож зазначена необхідність виконання Міжнародного Зведення правил поширення замінників грудного молока, який забороняє рекламу замінників грудного молока та регламентує поширення ЗМГ на підставі належних методів поширення, призначення дітям за медичними показаннями. Глобальна стратегія щодо годування дітей грудного та раннього віку ВООЗ заснована на повазі, захисті та здійсненні прав людини.

Належне (оптимальне) харчування є основним компонентом прав людини з метою досягнення найвищого рівня здоров'я і розвитку людини.

Діти мають право на адекватне харчування, що дає змогу реалізації права для досягнення як можливо вищого рівня здоров'я.

Жінки, в свою чергу, мають право на належне харчування, на прийняття рішення як вигодовувати свою дитину, на відповідну інформацію щодо переваг грудного вигодовування, відповідні умови для раннього початку та продовження виключно грудного вигодовування за вимогою дитини. Право дитини на грудне вигодовування та право матері на годування грудьми найкраще здійснюється в умовах родопомічних закладів, що впровадили сучасні принципи ведення лактації та грудного вигодовування і мають звання "Лікарня, доброзичлива до дитини".

В 1999-2000 рр. МОЗ України розроблено і Наказом ©50 від 09.03.2000 затверджено Програму підтримки грудного вигодовування дітей в Україні на 2000-2005 рр.

Про реалізацію Програми та інші аспекти грудного вигодування йтиме на конференції з котра відбудеться 11 листопада 2004 року об 11:00, у конференц-залі поліклініки ОХМАТДИТ, вул. Стрітенська, 11.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також