Министр здравоохранения Украины провел совещание с главными фтизиаторами

11.11.2004, 13:20

Основными вопросами, которые обсуждались на совещании, были обнаружение, диагностика, лечение туберкулеза, а также планирование потребности и контроль за использованием противотуберкулезных препаратов. (укр.)

В Україні третій рік здійснюється виконання Національної програми боротьби із захворюванням на туберкульоз. За останні два роки ситуація з туберкульозу дещо стабілізувалася. Це зумовлено насамперед поліпшенням економічної ситуації в країні і централізованою закупівлею протитуберкульозних препаратів - вперше за останні роки повністю і вчасно виділялися кошти на закупівлю протитуберкульозних препаратів. Якщо у 1999 р. виділено лише 400 тис. грн. на протитуберкульозні препарати, то у 2000 р. - 27,5 млн. грн., у 2001 р. - 36,0 млн. грн., 2002 р. - 40 млн., 2003 р. - 44,9 млн. грн., 2004 р. - 45,3 млн. грн. на протитуберкульозні препарати і 9,5 млн. грн. на флюорографи, разом 54,8 млн. грн. Збільшилися обсяги флюорографічних та профілактичних обстежень населення на туберкульоз.

"Зазначені позитивні зрушення зумовлені в основному централізованими закупівлями достатньої кількості антимікобактеріальних препаратів та живильних середовищ і плановим впровадженням заміни парку лабораторного обладнання, Проте один фінансовий фактор не може вирішити комплексу проблем до кінця. Сьогодні потрібна чітка і злагоджена робота як організаторів охорони здоров'я на місцях та і безпосередньо лікарів. Що стосується виявлення інфікованих та хворих на туберкульоз, то нам необхідно від суцільної скринінгової туберкулінодіагностики переходити до формування і обстеження груп ризику У кожній адміністративній території повинні формуватися свої групи ризику залежно від інфікованості та захворюваності серед різних прошарків населення. Ще раз хочу звернути увагу всіх лікарів на низький рівень настороженості медичних працівників загального профілю щодо туберкульозу" - зазначив міністр відкриваючи нараду.

Аналізуючи стан лікування хворих та раціональне використання протитуберкульозних препаратів Андрій Підаєв наголосив на необхідності суворого дотримання Наказів МОЗ України і розробленого стандарту, яким регламентоване стандартизоване і контрольоване лікування, та звернув увагу на недоліки в організації лікувального процесу та використанні препаратів. Це в першу чергу питання правильного розрахунку потреб у препаратах; використання нестандартних середовищ - (всі середовища повинні буди стандартними і сертифікованими); зберігання препаратів, підготовка і використання приміщень.

Епідемічна ситуація в Україні залишається загрозливою. Показник захворюваності на туберкульоз за даними ІІІ кварталу 2004 року становить 79,5 на 100 тис. населення.

Вже четвертий рік держава забезпечує всіх хворих протитуберкульозними препаратами в повному обсязі. Відповідальність за контроль ефективності планування та виконання заходів регіональних програм покладено на начальників регіональних управлінь охорони здоров'я. Проте, за результатами перевірок проведених Міністерством охорони здоров'я, фінансування протитуберкульозних закладів у адміністративних територіях проводиться нераціонально, оскільки 50-60% виділяється на заробітну плату, недостатньо фінансуються харчування, лікування, окрім протитуберкульозних препаратів, котрі забезпечуються на 100%, за рахунок централізованого бюджету З виділених коштів майже всі використовуються на стаціонарне лікування. Амбулаторне лікування фінансується незадовільно. Недостатньою є фінансова підтримка з місцевих бюджетів.

Закінчуючи нараду міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв зазначив: "Уряд держави робить все для забезпечення стабільного фінансування заходів Національної програми боротьби з туберкульозом. Міністерство охорони здоров'я забезпечує всіх хворих необхідними протитуберкульозними препаратами, проте неналежне виконання Програми на місцях, та незадовільний рівень контролю зі сторони місцевих органів самоврядування, керівництва регіонів викликають серйозне занепокоєння. Міністерство зі свого боку буде і надалі проводити контроль за виконанням нормативних Програми, проте постійний моніторинг дає можливість побачити реальну картину, а не виправити Ії. Сьогодні наша позиція є однозначною - на рівні держави все виконується на 100%, а отже таким самим повинен бути і відсоток виконання на регіональному рівні. І єдиний шлях котрий можливий у цьому напрямку - це підвищення персональної відповідальності на всіх етапах: починаючи з представників органів самоврядування на місцях і організаторів охорони здоров'я - закінчуючи людьми відповідальними за профілактично-просвітницьку роботу".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також