В ноябре расчеты предприятий ТКЭ за газ упали до 39%

01.12.2004, 11:25

ДК "Газ Украины" выражает крайнюю обеспокоенность значительным снижением уровня расчетов предприятий теплокоммунэнерго (ТКЭ) за потребленный природный газ. (укр.)

Протягом листопада підприємства ТКЕ оплатили 39% спожитого природного газу, тоді як у жовтні рівень оплати становив 100%. Протягом останнього тижня (22-29 листопада) заборгованість підприємств ТКЕ за природний газ зросла на 33,3 млн. грн., що становить 10,7% їх загального боргу з початку 2004 року.

За півтора місяця проведення опалювального сезону підприємства ТКЕ накопичили додатково 144 млн. грн. боргів. При цьому станом на 15 жовтня заборгованість ТКЕ складала лише 169,9 млн. грн. Загалом борг підприємств комунальної теплоенергетики станом на 30 листопада складає 311 млн. грн.

У Вінницькій, Донецькій, Рівненській, Львівській, Одеській та Хмельницькій областях заборгованість ТКЕ за спожитий газ з початку опалювального сезону збільшилася на 50-100%. У листопаді підприємства теплоенергетики Одеської і Миколаївської областей оплатили лише 14% спожитого газу, Донецької області - 24%, Запорізької - 25%. Найгірша ситуація спостерігається у Волинській, Запорізькій, Полтавській, Тернопільській та Чернівецькій областях. У цих регіонах частина підприємств ТКЕ збільшила заборгованість за спожитий газ у 2-3 рази.

Сумарна заборгованість підприємств теплокомуненерго Донецької області за природний газ у 2003-2004 рр. становить 163,3 млн. грн., що є найгіршим показником серед регіонів України. З початку опалювального сезону борг підприємств ТКЕ Донеччини збільшився з 44,7 до 71,8 млн. грн. До підприємств ТКЕ, які не здійснюють повної оплати спожитого газу, належать "Донецьктеплокомуненерго" (рівень розрахунків - 59%), "Макіївтепломережа" - 64%, "Маріупольтепломережа" - 68%.

Підприємства теплокомуненерго Миколаївської області оплатили у поточному місяці 14% вартості отриманого природного газу. Загальний борг ТКЕ регіону перед ДК "Газ України" становить 21,7 млн. грн. Найбільшим підприємством- боржником Миколаївщини є ТОВ "Миколаївська ТЕЦ", яке оплатило у листопаді 2004 року 15% вартості спожитого палива.

Компанія закликає споживачів припинити масові порушення зобов'язань щодо вчасної оплати природного газу і терміново відновити перерахування коштів. ДК "Газ України" нагадує про персональну відповідальність місцевої влади та керівників підприємств ТКЕ за несвоєчасні та неповні розрахунки за газ. У разі невиконання законних вимог Компанія розриватиме договірні відносини із підприємствами-боржниками. Відповідно будуть обмежені поставки природного газу.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також